Прогнозата на д-р Кантарджиев, че през следващите дни ще бъде преминат прага от над 200 заразени на дневна база, се превърна в реалност.

Преминат е прага от 200 заразени, вирусът сякаш е навсякъде

Припомняме, че Кантарджиев предвиди, че това ще се случи до дни, но също така заяви, че се очаква през следващата седмица новите случаи отново да се върнат на нивата от под 200.

Информационната система с известно забавяне отчете нов рекорд за ден от 240 нови с коронавирус. Разликата спрямо вчера е с 52 или с над 25% нарастване.

Увеличението се отчита на фона на 4200 направени PCR теста или реално положителните проби са под 6% или над 94% са отрицателни.

Огнища вече може да се каже, че се наблюдават, в област София град се обявени 71 нови, което е по-малко от предишния рекорд, след това е Пловдивска област с 21 заразени за изминалите 24 часа.

Област София-град с последните данни за заразените преминава прага от 2000 потвърдени от началото на епидемията.

Появилата се информация за над 50 фенове на футболен клуб от Пловдив, както и на футболисти, изглежда не е напълно вярна, макар какви са точно новите заразени.

Няма да е пресилено, ако се каже, че вирусът е вече навсякъде из страната, във всички области, тъй като 28 областни в 26 са установени нови заразени за изминалото денонощие.

Без локални огнища, разпространението вече е дифузно

След Пловдив по нови с коронавирус е област Благоевград със 17, следвана от Варна, където се наблюдаваше известно затишие, но днес се отчита ново нарастване до 16 заразени.

Област Смолян също е над прага от 10 нови за деня, с общо 13, в чийто състав са 10 общини с население от около 100 000 души.

Изглежда премахването на карантината в кв. Изгрев в Кюстендил не се е отразило съвсем благоприятно, тъй като в област Кюстендил за изминалото денонощие са установени нови 12 заразени. С толкова нови са още 2 области, това Софийска и Плевенска.

Софийска област вече е на второ място след София-град по абсолютен брой потвърдени случаи от началото на епидемията, но разликата спрямо третата Смолян е само с 1, 365 срещу 364.

Стара Загора е с нови 11 установени с коронавирус, но областта остава сравнително слабо засегната на фона на съседната Пловдивска.

Най-близо до прага от 10 нови с коронавирус е Сливенска област, където се касае по-скоро за дифузно разпространение. Повечето от случаи от последните дни са без връзка помежду си.

Двете области истински шампиони, в които няма потвърдени с коронавирус днес, са Видин и Разград. И двете бяха в определен период от време сериозни огнища, но поне засега се наблюдава временно затишие.

Велико Търново е с 8 нови с коронавирус, като с тях е достигнат прага от 100 лабораторно потвърдени от самото начало. Със 7 нови е област Пазарджик, която се нарежда на 4-то място по брой на установени с 359.

11 са новите заразени медици, но под 5% от новите с коронавирус

Тревожно нарастване се отчита при новозаразеният медицински персонал. Разликата спрямо вчера е с 11 – от 465 на 476, което не е много на фона на 240 нови заразени, под 5%.

Увеличаването на заразените медици може да се свърже с нарастването на хоспитализираните, които вече достигат почти 500, според последните данни от информационната система.

По възрастови групи с най-много потвърдени за коронавирус са от 50 до 59 години – 1217, следвани от 40-49 – 1126.

Сумарно децата и тийнейджърите от 0 до 19 години и младежите от 20 до 29 години са повече, отколкото възрастовата група от 50 до 59 години, което може да показва, че и сред тях заразените се увеличават, макар и не толкова явно.

Добрата новина на фона на резкия скок на новите случаи е много излекувани, като днес те са 129, което се обяснява с многото заразени преди 2 седмици.

Най-вероятно тези 129 са прекарали инфекцията леко и затова днес са дали отрицателна повторна проба и са обявени за излекувани.

Активните случаи обаче пълзят нагоре и не е изключено да стигнат и до 3000 в следващите дни.

Загубилите битката с коронавируса днес, за съжаление са 5, като общо се увеличават до 259.