Заболелите от COVID-19 през последното денонощие се увеличиха до близо 1 млн. и 100 хиляди, като от тях от близо 230 000 са оздравели, а починали са вече малко под 60 000 души, и това само за 3 месеца.

В Европа общият брой на заразените е над 300 000

Към 3 април общият брой на активните случаи по цял свят е около 810 000, от тях близо 770 000 са с лека симптоматика, а останалите около 40 000 са в тежко и критично състояние, нуждаят се от апаратна вентилация.

Епицентърът на пандемията се измести от Италия към САЩ и Испания, където и смъртността на дневна база вече надхвърля този показател на Апенините.

Най-черният ден на коронавирус пандемията на Апенините е миналата събота 27 март, когато починалите с COVID-19 достигат 919.

Най-големият брой заразени за 24 часа са на 21 март, когато  надхвърлят 6500. В Италия обаче след 25 февруари тестването е ограничено и PCR се прави единствено при доста силна изразена симптоматика.

В САЩ, по информация на оперативния щаб у нас, тестване може и да не се направи, ако рентгеновата снимка покаже пневмония или се установи по друг показател.

Графиката на новите заболели в Италия вече показва низходяща тенденция, макар и дневна база да са достигани пикове, те са по-ниски от най-високия от 21 март.

Масово тестване в Испания вдига броя на новите случаи

В Испания се прави по-масово тестване и затова най-вероятно откриваните всеки ден заболели са доста повече, отколкото в Италия.

Най-голям брой заразени там са потвърдени на 30 март – над 9200, стойност доста по-висока от достигнатия пик в Италия. Това се пада ден понеделник, след като през уикенда се отчита по-малък заболели.

И у нас също е при преглед на резултати се установява, че през уикендите се отчитат по-малко заболели.

Може би това да е поради намаления капацитет на лабораториите, като в понеделник се обработват повече проби.

Според последните данни Испания трябваше да е изпреварила Италия по брой на болните от COVID-19, но при преглед се установява, че все още по този показател Ботуша е с лека преднина.

Плашещо високи нива на смъртност от COVID-19 отчита Франция, които като стойност са доста повече, отколкото черният рекорд в Италия.

Само за ден до летален изход на фона на коронавирусна болест се е стигнало при над 1100 души. Само в САЩ са повече – над 1300.

Във Великобритания също поеме по пътя на нарастваща заболеваемост от корнавирус, само за ден са регистрирани над 4400 нови заразени, а смъртността нарасна значително и на острова над 3600 души са починали с положителни проби за новия вирус.

Здравните области обявиха, че предстои да организират по-масовото тестване, като се осигури възможност за обработка на 100 000 теста на седмица.

За сравнение във Федералната република успяха да постигнат обработката на близо 400 000 теста за седмица.

Защо все още не са обявени резултати от първите

У нас няколко седмици се говори за увеличаване на референтните лаборатории, като трябва да бъдат лицензирани в Плевен, в Пловдив и в Бургас, но все още текат обучения на персонала.

Недостиг на тестове и реактиви за направата им има по цял свят, тъй като страната разполага с не повече от 10 000 за PCR и ако се изчерпат не е ясно дали скоро ще могат да бъдат доставени.

Днешният ден у нас бе белязан от 4 смъртни случая на фона на коронавирус, като така общият брой на починалите достигна 14. В късния следобед до летален изход се е стигнало при 83-годишна жена, която е страдала от захарна болест.

Общият брой на заразените достигна 485, като от тях 275 са регистрираните мъже и 210 жени. Увеличава се броят на заразените, които се нуждаят от медицинска помощ, те вече са над 170.

Медицинските лица също са сред мишените на коронавируса и у нас те достигат 21. В София са близо 300 от регистрираните случа, Пловдив е на второ място по този показател.