Има хора, които правят всичко възможно да отслабнат, но не могат.

Някои се подлагат на пълен глад. Други не слизат от бягащата пътека във фитнес залата. Трети правят гимнастика всеки ден, а стрелката на кантара не мърда и не мърда.

Проблемът е особено сериозен при жените над 40 години, които вследствие на хормоналните изменения натрупват допълнителни килограми, от които не могат да се отърват.

Много често, дори да спазвате всички правила, не можете да отслабнете. Обяснявате си това с причината, че остарявате, или пък че метаболизмът ви се забавя. Предполагате, че причината е генетична и сте готови просто да се откажете и да приемете, че никога повече няма да влезнете в мечтания размер дрехи.

Проблем с невъзможността да свалят килограми имат много голяма част от хората, но повечето тях не знаят, че причината за неспособността да се отървем от излишните килограми може да се дължи на някои хормони.

Ето кои са трите хормона, отговорни за невъзможността да загубите част от теглото си:

  1. Естроген

Естрогенът е женски полов хормон, който определя фигурата на жената и и придава характерните за пола черти и форми на тялото. Мъжете също притежават в организма си естроген, но в много по-ниски нива. Високото му съдържание в организма спомага за натрупване на мастни излишъци.

За да намалите нивото на естроген и да отслабнете, консумирайте по един килограм зеленчуци на ден. Стремете се да приемате 35-45 грама фибри дневно, като дневния прием за мъжете е 40-50 грама. Постепенно увеличете приема на фибри с около 5 грама на ден, за да избегнете подуването на корема.

  1. Инсулин

Един от всеки двама американци страдат от диабет и затлъстяване. Когато сте с наднормено тегло или с нормално телосложение, но с прекалено много натрупана мастна тъкан, това означава, че инсулинът не е балансиран.

При висока кръвна захар съществува риск от увреждане на клетките в тялото. Според някои изследвания, консумирането на две супени лъжици ябълков оцет преди хранене с високо съдържание на въглехидрати значително намалява нивата на кръвната захар при страдащите от инсулинова резистентност.

Факт е, че ябълковият оцет може да се използва като лекарство при регулиране на кръвната захар.

  1. Кортизол

Кортизолът е хормон на стреса. Той значително повишава нивата си след емоционално или физическо натоварване. Този хормон е отговорен за натрупването на мазнини, особено в областта на корема.

Високото количество на този хормон може да доведе до депресия, пристрастяване към храна и захар. Кортизолът е причина за понижаване количеството на мускулната тъкан и значителното увеличаване на мазнините, отлагани в мастните депа.

За да подобрите съня си и да избегнете опасността от разрушително влияние на стреса върху организма, прекратете приема на кофеин в период от три дни.

Не забравяйте, че за да отслабвате здравословно, организмът ви трябва да е в хормонален баланс. Най-разумно е да се обърнете към лекар, който ще ви консултира, ще изследва нивата на хормоните ви и ще ви помогне да си съставите здравословна програма, чрез която ще запазите теглото си в норма за по-дълъг период от време.

Можете да се обърнете и към диетолог, който да съобрази хранителния ви план с индивидуалните особености на организма.