Косопадът е много сериозен проблем, който може да доведе до частична или пълна плешивост, при това, в много млада възраст.

Много хора се опитват да решат този проблем чрез богата палитра от медикаменти, козметични продукти или бабини лекове, но често техните опити се оказват напразни.

В много от случаите на „лечение на косопад”, всъщност, след използването на определен продукт, проблемът вместо да се решава, става още по-сериозен, а резултатът е стрес, депресия, нерви и други неприятни емоционални състояния.

Установено е, че недостигът на цинк и протеин в диетата води до бързо оплешивяване и побеляване на косата.

Космите са създадени от дълги протеинови вериги, наречени кератин. Цинкът ускорява образуването на нови клетки или иначе казано – кара косата ви да расте по-бързо, а когато го няма и косата ви започва да изчезва заедно с него.

Ако се чудите каква храна да добавите в диетата си, за да подсилите косата си от корените до върха, просто започнете да консумирате повече риба.

Сьомгата и риба тон са едни от най-богатите на протеин риби, които освен това, съдържат омега-3 мастни киселини, са и изключително подходящ продукт за заздравяване на косата.

Протеинът ни е необходим за изграждането на ензими, които да катализират метаболитните реакции в тялото ни.

Яйцата също са много добър продукт за подсилването на косата. Те са богати на протеин, витамини и мастни киселини, които подхранват косата в дълбочина.

Яйцата са чудесен начин да решите повечето проблеми, които косата ви може да ви създаде, защото те са здравословни, евтини, лесно достъпни и преди всичко – естествена алтернатива, лечение от природата, което може да подпомогне вашата коса не само вътрешно, но и външно.

Те правят косата силна, предотвратяват нейното начупване и освен това придават нежност и мекота.

Повечето фармацевтични медикаменти, които „лекуват” коса, са с богато съдържание на различни масла, които да я подхранят.

Само че тялото иска време, за да установи даден нов продукт, който му се дава, за да може да го приеме и разгради, а не да го изхвърли.

Яйцата са много богати на такива масла, но за разлика от аптечните продукти, тяхното действие е добре познато на органзима и за това няма опасност от странични ефекти, отхвърляне на продуктитете и т.н. при консумация с цел заздравяване на косата.

Ето защо тези малки черупчести неща са толкова популярни с грижата си за косата.

Бобът и нахутът също са добър избор на продукти, ако целите да подпомогнете своята коса, да я заздравите и да й придадете блясък.

Една чаша нахут, която да използвате като дресинг за своята салата, не само ще държи теглото ви постоянно в норма, но и ще помогне, за да имате една наистина здрава и хубава коса.

Освен това нахутът е известен със своето благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система и в случай, че имате високо кръвно, той ще се погрижи и за това!

Сушените плодове като стафиди и бадеми също са дообър избор за заздравяване на косата.

Те са богати на желязо, което е ключов фактор към образуването на хемоглобин. Хемоглобинът е много важен елемент от състава на кръвта, която пък, от своя страна, пренася кислород до органите и тъканите в нашето тяло.

Когато нивото на хемоглобин е под нормалното, кислородът не успява да се разпредели равномерно между всички тъкани и органи и настават различни проблеми и заболявания, като косопад например. Ето защо е важно да поддържаме високи стойностите не хемоглобин в организма си.