Повечето от нас знаят, че лошата устна хигиена може да доведе до кариес, заболявания на венците и неприятен дъх в устатата. Въпреки това съществуват още няколко болести, които се предизвикват или задълбочават при ниска хигиена на устната кухина.

Гингивит и болест на Алцхаймер

През 2010 година учени от Нюйоркския университет (NYU) открили връзка между възпаленията на венците болестта на Алцхаймер.
Сравнявайки когнитивните функции на пациентите на възраст от 50 до 70 години, учените от NYU установили, че пациентите, имащи заболявания на венците, по-често имали понижена когнитивна функция.

През 2013 година британските учени от Университета на Централен Ланкастър /UCLAN/, основавайки се на това изследване, проучили пробите от мозъка на 10 пациенти, които са починали от болестта на Алцхаймер и ги сравнили с пробите с 10 мозъчни проби от умрели хора на същата възраст, които нямали това заболяване.

Анализът показал, че специфична бактерия - Porphyromonas gingivalis присъствала в пробите от мозъка на умрелите хора с болестта на Алцхаймер, но този микроорганизъм не присъствал в пробите от мозъка на починалите хора без поставена диагноза на това заболяване. Интересен е фактът, че P.gingivalis обикновено се открива при хора с хроничен гингивит.
Учените смятат, че тази подвижна бактерия е способна да проникне от устата в главния мозък или чрез кръвния поток или по нервните пътища.
Едва ли P.gingivalis е основната причина за болестта на Алцхаймер, но тази взаимовръзка е много интересна и изисква по-нататъшни проучвания.

Пародонтит и рак на задстомашната жлеза

Група от учени от Хардардското училище по обществено здравеопазване в Бостън, щата Масачузетс, САЩ, беше първата, която представи убедителни доказателства за връзката между заболяванията на венците и ракът на панкреаса.

Авторите на изследването проучили данните от кохортно изследване, започнало през 1986 година, в което участвали повече от 51 000 мъже и установили, че анамнезата за заболявания на венците увеличавала риска от рак на задстомашната жлеза с 64% в сравнение с мъжете, които никога не са имали такова заболяване.

Най-голям риск от развитие на рак на панкреаса в тази група имали хората, които неотдавна били загубили зъби. Въпреки това от анализът на данни не успяла да се открие връзка между рака на панкреаса и други типове стоматологични проблеми такива като кариес.

Изследователите предполагат, че тази връзка съществува поради високата концентрация на канцерогенни съединения, които се съдържат в устатата на пациенти с болни венци. Според тях, тези съединения, наречени нитрозамини, могат да реагират с храносмилателните химически вещества по такъв начин, че да се създадат благоприятни условия за развитие на рак на задстомашната жлеза.

Заболяванията на устната кухина и патологиите на органите на кръвообращението

Навярно най-добре проучена и известна е връзката между хигиената на устната кухина и сърдечно-съдовите заболявания.

През 2008 година се появиха няколко изследвания, от резултатите на които се доказа, че кървящите венци, дължащи се на лоша хигиена на устната кухина, могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учените установили, че рискът от сърдечни заболявания се увеличава поради попадането на бактерии от устната кухина в кръвния поток, което увеличава тромбоцитната агрегация, а това е причина за сгъстяване на кръвта.

Така е възможно да се препятства притокът на кръв към сърцето и това да предизвика сърдечен удар или остра сърдечна недостатъчност.