Зелето е една от най-полезните храни, които може да съществува. То трябва да е част от всекидневното ни меню, особено в суровия си вид, независимо дали сме на диета или не. А то е страшно популярно сред диетуващите, поради страшно изключително ниското му съдържание на калории – едва 33 калории на 100 г.

Както вече споменахме, най-много ползи може да извлечете от него, ако го ядете без да е преминало каквато и да е термична обработка.

В противен случай, много от здравословните му свойства изчезват, заради високите температури, на които е подложено, пък и не е рядко срещано при овкусяването му, когато е готвено, да повишите значително калоричността му, като го направите чувствително по-мазно.

Зелето, като цяло обаче, е зеленчук, който задължително трябва да присъства в живота ни, и то редовно, ако искаме да се намираме в най-добрата си форма.

Освен всеизвестните му ползи, що се отнася до отслабването, то обаче съдържа и много изненадващи такива, които просто показват, че трябва да увеличите наистина консумацията му.

1. Помага при омазняване на косата и акне

Зелето е много богато на сяра. Не много хора се сещат за ползи за здравето, щом чуят каквото и да е, относно този елемент. Всъщност това е един жизненоважен минерал за човешкия организъм, без който не можем да съществуваме пълноценно.

От нейното количество в тялото ни, зависи и количеството на кератина, а всички сме запознати с неговото огромно влияние върху доброто ни здравословно състояние и дори и външния ни вид.

Кератинът е протеиново вещество, което спомага за добрия вид на кожата ни, косата ни и ноктите ни. Високите му количества са важни за хора, страдащи от омазняване на кожата и косата, както и при кожни проблеми от сорта на акне, пъпки и др.

2. Облекчава значително главоболието

Не е задължително ползите, свързани със здравето, които зелето носи, да се ограничават само до приема му по орален път. Всъщност учените откриват, че леко затоплен компрес от зелеви листа може да облекчи значително главоболието, с което много от нас ежедневно се сблъскват и са свикнали да приемат за нещо нормално.

Просто обвийте няколко листа от зеле в кърпа и я сложете върху челото си. Ефектът няма да закъснее и скоро ще усетите облекчение.

Освен това, няма съмнение, че този дар от природата е в пъти по-добро средство, отколкото е нормалното хапче за главоболие. Ако не друго, то поне няма да причини допълнителни щети на организма ни, каквито медицинските таблетки причиняват, било то и неусетно за нас на момента.

Научно доказано е, че зелевият сок също е от изключителна помощ за главоболието. Важно е обаче да си го направите сами и да го изпиете веднага, а не да разчитате на пакетираните сокове в магазина, пълни с консерванти и подобрители.

3. Помага при махмурлук

Тежката пиянска вечер, със сигурност, е била част от живота ни поне веднъж, ако не и много повече от веднъж. Всички сме запознати с неприятните последствия от нея, обаче.

Консумацията на зеле е изключително добър помощник при трудната сутрин. То е използвано още отдавна в миналото като средство за облекчаване на неприятните усещания, които идват с махмурлука, и то неслучайно.