Едва ли някой от нас си дава особена сметка на коя страна ляга и заспива, когато си легне вечер и какви ефекти това му действие оказва върху здравословното му състояние. Оказва се, че всъщност то наистина има доста по-голямо значение, отколкото сме били склонни да си мислим преди.

И дори и да го знаят, повечето от нас го пренебрегват – когато сме уморени и изтощени до смърт, каквито са повечето от нас вечерно време в напрегнатото, динамично съвременно ежедневие последното, до което ни е е сигурно на коя страна пък заспиваме – искаме единствено и само да заспим, за да си отпочинем след дългия ден.

Според наскоро направени проучвания, обаче, да спиш на лявата си страна влияе много по-добре на организма, отколкото можем дори да си представим.

Учените са изненадани да открият, че ползите, които тази позиция носи, са страшно много. Въз основа на изследванията си, те смятат, че спането на дясната страна на човека не само не е препоръчително, но и може да влоши здравословното ви състояние, било то и неусетно.

1. Подобряване на храносмилането

Гравитация.

Оказва се, че именно тя е причината за лошото храносмилане, което спохожда някои от нас през нощта. Тъй като стомахът и панкреасът са разположени именно от лявата ни страна, когато легнем на дясната ни страна, те се намират в изключително неудобна позиция – гравитацията ги „дърпа“ надолу, а те са принудени да стоят в лявата част на тялото ни, която е именно отгоре.

Докато когато спим на лявата ни страна, те имат възможността да „се разположат“ и дори леко „увиснат“ естествено. Следователно храната се придвижва по-лесно и органите могат да изпълняват функциите си правилно.

2. Подобряване на сърдечната дейност

Сърцето е несъмнено най-важният орган в човешкото тяло, затова е силно препоръчително да му отделяме необходимото внимание и да се грижим прилежно за него, за да го запазим здраво и силно.

Знаем, че най-големият артериален съд в организма ни е именно аортата – тя изпълнява една от най-важните функции в човешкото тяло.

Аортата излиза от горната част на сърцето, но преди да тръгне надолу, към коремната област, преминава от лявата ни страна. Тук отново се намесва гравитацията – когато спим на лявата си страна, сърцето изтласква най-много кръв надолу, тоест към нея.

Това й позволява да работи възможно най-пълноценно и това е начинът да улесним функцията на сърдечния си орган, дори докато спим.

3. Подобряване на работата на далака

Далакът също е един от органите, които се намира от лявата ни страна. Той е отговорен за произвеждането на лимфоцити, още наричани бели кръвни телца и за разграждането на червените кръвни телца, известни като еритроцити. Също така е част от лимфната система – лимфата е така наречената телесна течност.

Важно е да знаем, че лимфоидните органи извършват работата си чрез мускулна дейност и движение.

Поради тази причина, улесняването на работата на далака със спането в горепосочената позиция е доста добра идея. Както вече стана ясно и при предните две ползи от спането на лява страна, гравитацията е това, което въздейства най-много и оказва най-голямо влияние.

Сънят в тази позиция носи и множество ползи за работата на другите лимфоидни органи и червата.