Хората обичаме да ядем. Или поне повечето от нас. И да ни се яде, и да не ни се яде, някой ни предлага шоколад – хоп, едно парченце шоколад. След това колегата има рожден ден – хоп, едно бонбонче. А после как да откажем на онзи чипс, който намерихме, скрит дълбоко в бюрото си, докато си търсехме химикалката.

Няма нищо лошо в тези навици, стига те бъдат в някакъв баланс – а те рядко са. Когато човек започва да прекалява с малките междинни хранения, и дори да не ги брои за такива, той често се сблъсква с един от най-нашумелите проблеми на съвременния свят – а именно, затлъстяването и наднорменото тегло.

Впоследствие решава да отслабне, но какво се оказва? Стомахът му вече се е разширил и на организма му трябва физически повече храна от нормалното. Всички тези малки хранения, докато не сме били гладни са показали ефекта си и сега сме гладни.

Колкото и да се мъчим да намерим вълшебни магични начини за отслабване, които да не измъчват душичката ни, това се оказва непосилно и ние често, дори след що-годе успешна краткосрочна диета се връщаме към предишните си хранителни навици и предишното си тегло – така наречения йо-йо ефект.

Защото сме усетили, че гладът ни идва в повече и не можем да го контролираме още дълго. Изисква време стомахът да се свие, както е изисквал и преди да се разшири.

Не можем да забързаме ей така процеса, но пък за сметка на това можем да го надхитрим до някаква степен с няколко трикчета, които ще ви помогнат да понижите апетита си и да спрете да се чувствате гладни като вълк, било и то за определен малък период от време.

1. Пийте кафе – кофеинът, съдържащ се в кафето има свойството да притъпява апетита. Защо? Заради хормоните, които човешкото тяло произвежда.

Хормоните грелин, лептин и пептидът YY (PYY) отговарят за желанието ни да си похапваме. Приемът на кофеин стимулира производството на PYY, който от своя страна действа потискащо на апетита. Повече кофеин – повече PYY – понижен апетит!

2. Раздвижете се – станете, пуснете си музика, развихрете се пред огледалото, представяйки си, че сте Бон Джоуви, скачайте, излезте на разходка, отидете на тренировка, почистете дома – каквото и да е. Всякаква физическа дейност е добре дошла.

Научно доказано е, че натоварването потиска апетита, а самата дейност ще успее да ви разсее от мислите за храна. Заедно с това ще изгорите и допълнителни калории и ще забързате метаболизма си, което допълнително ще допринесе за желаното ви отслабване.

3. Пуснете си печката – топлината убива апетита, затова и лятото не се чувстваме особено гладни и е перфектното време да експериментираме с какви ли не диети.

Но сега идва зима и климатичните условия не са на наша страна – студът действа повишаващо на апетита и това го превръща в огромен враг на много от спазващите диети през зимата.

Затова се изхитрете – пуснете си печката, вземете си горещ душ или вана – освен че горещината ще намали желанието ви да си хапнете нещо непозволено, ще се отрази добре и на здравето ви и ще ви отпусне. Все пак какво е по-релаксиращо от една гореща вана с подходящата книга?