Ако знаете кои са навиците, които тласкат човек към преяждане, то лесно можете да се справите с нездравословното желание да хапнете нещо. Експерти съставиха списък с 5 хитрости, които ще ви помогнат да задържите теглото си в норма.

Браян Уонсинк, професор от Корнелския университет, проучвал особеностите на поведението на хората, страдащи от наднормено тегло, в продължение на повече от 30 години. В резултат той откроил само 5 трика, с помощта на които можете да задържите теглото си в предала на нормалното.

1. Човек яде това, което вижда

Всъщност за храна моли не стомаха, а мозъка. Когато човек види апетитна храна, вкусовите му рецептори в същия миг започват да го умоляват да я опита. Този механизъм работи, дори когато човек е сит.

Затова на видно място, е най-добре да оставяте пакет сок, минерална вода или ябълки, а вредните храни от рода на колбаси и сладкиши, е най-добре да се оставят по-далеч от полезрението.

2. В офиса не трябва да си правите шведска маса

При експерименти върху мишки изследователи установили, че в състояние на силен стрес гризачите са способни да изяждат количество храна, което с 1.5 пъти надвишава тяхното собствено тегло, в продължение само на 2-3 часа.

Именно затова учените съветват да не се храним по време на работа. Изпитвайки стрес, човек може силно да преяде, дори без да се усети.

3. Не трябва да държите у дома готова храна

Диетолозите твърдят, че колкото по-лесна е за употреба храната, толкова по-бързо човек я изяжда. Така например отрязването и изяждането на парче салам, е много по-лесно и бързо, отколкото варенето на говеждо или телешко месо.

Вместо това експерти препоръчват винаги да държим под ръка плодове и зеленчуци, които могат да се приготвят бързо или да се изядат в суров вид.

4. Не е необходимо следите да се замитат

Един експеримент, проведен от Браян Уонсинк, се състоял в това, че пред участниците било поставено голямо чиния с пилешки крилца. Като на едната група от участниците сервитьорите веднага махали чиниите с оглозганите кости, а на другата група – не.

Оказало се, че доброволците от първата група изяли много повече. Това означава, че зрителното напомняне за това колко човек е изял, му позволява навреме да се спре.

5. Необходимо е да вярвате на това, което виждате и да ядете бавно

Обикновено стомаха на човека започва да реагира на количеството на изядената храна едва 20 минути, след като човек е започнал да се храни. Именно заради това за най-вредни се смятат бързите закуски.

Също диетолозите твърдят, че колкото по-обемен вид има едно ястие, толкова по-малко количество от него ще изяде.

Така например е добре супите да се сервират в максимално широки, но недълбоки чинии, а вторите ястия да се допълват с голямо количество листни зеленчуци и марули, които придават доста по-голям обем на това, което човек ще изяде.

Така мозъкът „се плаши“ и затова не позволява на човек да прекали с приема на храна. Но най-добрият съвет срещу наднормено тегло си остава, когато се храните да правите само това и нищо друго и да не се занимавате с никакви странични дейности, като например гледане на телевизия или взиране в екрана на монитора.