Ушната кал е една от тези телесни субстанции, които никой от нас не обича да обсъжда в компания.

Подобно на други секрети, това е нещо,  с което повечето от нас се справят. Но ушната кал някога е притежавала огромно очарование за мнозина.

В миналото тя е била използвана като балсам за устни и мехлем за прободни рани. Но тя може да послужи и за други неща.

Последните изследвания показват, че може да посочи натрупване на замърсители в тялото и дори да се използва за диагностициране на определени състояния.

Ето някои неща, които може би не знаете за ушната кал.

  1. Как излиза на повърхността

Клетките вътре в ушния канал са уникални в човешкото тяло - те мигрират.  „Може да сложите мастило върху тъпанчето ви и да видите, че мастилото ще се движи в продължение на няколко седмици, а това се извършва от движението на клетките,” казва професор Шакеел Саеед, работещ в една от лондонските болници.

Ако това не се случи, ушният канал скоро ще се пълни с мъртви клетки, създадени от естествения процес на кожно излъчване.

Това движение също изтласква восъка, произведен от модифицираните потни жлези, които се редят на ушния канал - в посока навън. Смята се, че нормалните движения на челюстта- чрез ядене и говорене, помагат при това движение.

Професор Саеед  е забелязал, че ушната кал понякога е с по-тъмен цвят, което зависи от възрастта. По ушите на мъжете  има косъмчета, които с течение на годините стават по-големи и правят по-трудно излизането на ушната кал.

  1. Ушната кал има антимикробни свойства

Ушната кал съдържа восъчни масла, но голяма част от нея се състой от кератиноцити - мъртвите кожни клетки. Останалата част от ушната кал е смес от вещества.

Между 1000 до 2000 жлези произвеждат антимикробни пептиди- докато мастните жлези близо до клетките на косата имат добавени алкохоли, маслено вещество, наречено сквален, холестерол и триглицериди.

Производството на ушна кал не се различава много между мъже и жени, млади и стари, но в едно малко проучване се вижда, че съдържанието на триглицерид в нея намалява от ноември до юли.

Ушната кал съдържа лизозим, антибактериален ензим, способен да разруши бактериални клетъчни стени. Други изследователи са не толкова убедени и твърдят, че тя е най-доброто средство, в което могат да растат бактерии.

  1. Има значение от къде е твоето семейство

Азиатските и не-азиатските уши произвеждат различни видове ушна кал според учените в Института Монел във Филаделфия. Хромозома 16 е дом на „мокър” или „сух” ген за ушна кал, като мокрият вариант е доминиращият.

Малката промяна в гена ABCC11 е свързана както със сух тип ушна кал, така и с намаляване на миризмата на мишниците и тялото. Този феномен е засечен при китайски, японски и корейски хора.

Американско проучване измерва концентрацията на 12 летливи органични съединения, открити в ушната кал - в групи от Източна Азия и бели мъже.

В 11 от 12-те съединения ушната кал при белите съдържа по-големи количества от миризливи частици.

Кейт Приги от Монел прави анализ на миризмата на ушната кал, като това е първата стъпка към намирането на повече приложения на ушната кал, включително и евентуалното й използване за откриване на болести.