Хората, които се наслаждават истински на сутрините си или ги оползотворяват чрез сутрешен джогинг, йога или някакъв друг спорт, който им доставя удоволствие, например, са наистина малко.

Много повече на брой са тези от нас, които още със ставането, едва отворили очи започват да мрънкат за първото нещо, за което се сетят, дори да нямат особено основателна причина да го правят и да го осъзнават страшно добре, но сякаш просто им идва отвътре.

Най-вероятно причината е в поетия алкохол от миналата вечер, липсата на сън поради многото работа или факта, че отново закъсняват за място, на което дори не им се ходи, но трябва да отидат, а отидат ли, ще се сблъскат със злобните нападки от страна на грубия си шеф.

Която и да е причината, сутрините рядко са хубави, освежаващи и изпълнени с настроение, което е доста лошо, защото както всички сме чували да се казва: „Денят ни се определя от сутринта“. А когато тя не е от най-приятните, както е по принцип, какво остава за деня ни?

Да спрем да се оплакваме, просто защото ни се спи и сме сърдити на целия свят не е вариант, но пък е вариант да си оставим време да направим нещо, което да предотврати желанието ни да се оплакваме.

А наистина, дори рано сутринта, има такива неща и т.н. дори „ритуали“, които коренно да променят деня ви, да разнообразят ежедневието ви и да направят лошата ви, сънлива сутрин значително по-приятна.

А кои са те?

1. Сутрешният душ

Ако е студен – още по-добре! Но ако навън са минусови температури или пък вие сте изключително зиморничави и студената вода сутрин не ви се нрави, и топъл ще свърши горе-долу същата работа.

Още в момента, щом се събудите, преди да сте получили истинска възможност да се оплачете от това как отново не сте наспали или как отново закъсняваше, влезте в банята и си позволете една петминутна наслада.

Ще ви прочисти не само на физическо, но и на умствено ниво. След душа, ще се чувствате по-свежи, по-бодри и в кондиция да тичате към работното място, ако вече закъснявате прекалено.

2. Сутрешният секс

Макар че ще кажете, че тази опция съществува само за обвързаните от нас, това съвсем не е така – тези, които живеят сами или не са във връзка, могат да си позволят една сутрешна сесия мастурбиране.

Този вариант ще освободи напрежението, което сте натрупали в тялото си и ще ви помогне да изкарате излишната си енергия чрез нещо доста по-ползотворно, отколкото ако просто се разкрещите на някого или вдигнете скандал на друг, само защото сте изнервени до крайна степен. Възползвайте се от тялото си и се насладете на този акт.

3. Сутрешното кафе

И чаят е вариант, ако не сте почитатели на кафето – важна е не толкова самата течност, колкото самият ритуал. Точно това е, което успява да успокои, показват скорошни проучвания.

Според учените дори, хората пушат и пият кафе, само защото самият акт на пушене и на пиене на кафе им доставя удоволствие – самата идея, че го правят, а не самото действие.

Отделете си малко време, за да прочетете късметчето си за деня и да изпиете чашата – на спокойствие, а не в движение или в забързаната почивка в офиса.