Постоянната и в по-големи количества употреба на захар се отразява зле на човешкия организъм.

На първо място консумирането на прекалено много захар предизвиква покачване на телесното тегло. Но това не е единствения начин, по който тази прекалено калорична и лишена от полезни за човешкото тяло вещества „храна“ вреди на човешкото здраве.

Във всяка телесна система настъпват нарушения в резултат на злоупотребата със захар. Бялата рафинирана захар вреди на здравето на цялото тяло от главата до петите, като въздейства негативно на мозъка, храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата и имунната система, дори и на кожата, тъй като обуславя развитието на екзема.

Захарта предизвиква задържане на вода, формиране на камъни в бъбреците и черния дроб. Също може да увреди панкреаса, поради постоянното му пренатоварване и нуждата от производството на по-големи количества инсулин, който осигурява навлизането на захарта в клетките и нормализиране на нейните нива в кръвния поток.

Оказва се, че няма клетка в тялото, която да не изпитва затруднения във функциите си поради прекомерният прием на захар с храната.

1. Захарта вреди на имунната система

Може би някога сте се запитвали защо понякога децата ви се разболяват, след като са ходили на парти за рожден ден, където са консумирали без ограничение бонбони, сладолед и торта.

Това се случва, защото захарта действително потиска имунният отговор няколко часа, след като бъде погълната, а също води до постепенно, дългосрочно увреждане на имунната система.

Захарта намалява подвижността на имунните клетки, като на първо място потиска основната имунна функция, наречена фагоцитоза. Фагоцитите са клетки, които поглъщат и поемат чужди тела като бактерии и патогени, а фагоцитоза е термин, означаващ този процес.

Захарта ограничава процеса като „осакатява“ фагоцитите. Пикът на блокиране функцията на клетките настъпва 2 часа след поглъщането на захар. Още през 1973 г. учените са обяснили този феномен.

За това човек трябва да си помисли, преди да прекали със сладкишите по време на коледните и новогодишните празници, които са точно в средата на сезона на грипа и настинките.

Вторият начин, по който захарта вреди на имунната система е като се конкурира с витамин С, тъй като хормонът инсулин транспортира захарта в и извън клетките. Условно инсулинът функционира като "транспортно" средство.

Той пренася също витамин С до и извън клетките. Затова в по-голямата си част молекулите на инсулина транспортират глюкоза и съответно няма да достига достатъчно количество витамин С до клетките, където трябва да се намира и особено във фагоцитните клетки.

Фагоцитите се нуждаят от витамин С, за да функционират правилно и да извършват достатъчно ефективно процеса на фагоцитоза. Това е механизма, по който захарта нарушава функцията на имунната система.

2. Захарта уврежда мозъка

Захарта обуславя развитието на болестта на Алцхаймер, която представлява най-опустошителния дегенеративно мозъчно заболяване днес. Захарта способства за образуването на крайни продукти на напредналата гликация.

Това са белтъци, които са били „гликирани“ или са свързани със захарна молекула. Затова наличието на по-високо съдържание на захар в организма, създава условия за повече възможности за свързване на белтъци към захарни молекули.

3. Захарта лишава костите от минерали

Когато си помислите колко сладка е захарта и колко приятно би ви станало, ако си хапнете сладкиш след малко, си представете, консумирайки захар постоянно остъргвате костите си с шкурка. Това не е пресилена аналогия, тъй като захарта изчерпва ключовите хранителни вещества на костите като калций, магнезий и мед.