Ананасът е многогодишно тропическо тревисто растение от семейство Bromeliaceae и е ценен не само заради своя сладък вкус, тъй като в продължение на векове е бил използван за лечение на храносмилателни проблеми и възпаления.

Хранителен състав

Една чаша пресен плод от ананас на парченца съдържа около 82 калории, 0 гр. мазнини, 0 г. белтъци, 2 мг., общо 22 гр. въглехидрати, включително 16 гр. захар и 2.3 гр. фибри 1 гр. белтък.

1. Както корените така и плодовете на ананаса са лечебни

Те могат да се консумират или да се прилагат локално като противовъзпалително или протеолитично средство. Понякога се използват за предизвикване на аборт или менструация.

2. Ананасът е отличен източник на минерали и ензими

Плодът е много ценен източник на микроелемента манган, който е основен кофактор в няколко важни ензима, участващи в производството на енергия и във формирането на защитата на организма от действието на свободните радикали. Например ключовият ензим супероксид дисмутаза, ускоряващ дисмутацията на два супероксидни радикала до кислород и водороден пероксид.

Тези радикали се отделят от процесите в митохондриите, в които се произвежда аденозинтрифосфат – основен източник на енергия за клетката. Ензимът супероксид дисмутаза използва като кофактор манган. Катализата не може да се осъществи без наличието на метален атом в активния център на ензима.

Освен на манган, ананасът е добър източник на тиамин, витамин В1, който действа също като кофактор в базови ензимни реакции за производството на аденозинтрифосфат – съединение, чиито връзки са богати на енергия.

3. Ананасът е единственото известно растение, което съдържа ценният катализатор бромелин.

Бромелинът е натурален ензим се открива в стъблото на ананаса или в пресния сок. Установено е, че при включването на ананаса към ежедневното меню, се постига отслабване и ограничаване на възпалителните процеси в дебелото черво.

Освен това лабораторните изследвания показват, че бромелинът предизвиква автофагия в клетките на карцином на млечната жлеза. За натуралния ензим е установено в проучване, че ограничава отделянето на проинфламаторни цитокини като хемокини и повлиява положително на пациенти с улцерозен колит, възпалително заболяване на червата и болестта на Крон. Бромелинът също е доказал своята ефективност при облекчаване на болки в ставите и спомага за съкращаване на времето за възстановяване след проведена пластична операция.

4. По-ефективен е от сироп за кашлица

Чаша сок от ананас действа успокояващо на възпаленото гърло и спомага за по-лесно отделяне и изхвърляне на слузестия секрет от дихателните пътища. Лепкавата слуз от лигавиците на белите дробове и синусите може да предизвика привидно безкрайни спазми на кихане, кашляне и болезнени инфекции.

В научно изследване, публикувано в списание “Der Pharma Chemica” през 2010г., учените се опитват да открият нови начини за лечение на пациенти, страдащи от туберкулоза – инфекциозно заболяване, което често се причинява от бактерията Mycobacterium tuberculosis.

В проучването, изследователите открили, че при ежедневна употреба от пациентите на смес от сок от ананас, черен пипер, сол и мед, се наблюдава облекчаване на респираторните симптоми. В последващо изследване се установява, че сурови екстракти от ананас могат да намалят храчките и слузта 5 пъти по-бързо, отколкото стандартните сиропи за кашлица.

Пациентите, страдащи от респираторни инфекции се възстановяват 4.8 пъти по-бързо и при тях се наблюдава отслабване проявленията на всички симптоми, свързани с кашлица и особено със сухата.