Всеизвестно е, че на някои мъже просто им е вродена бъдещата липса на хубава, гъста коса. Или на каквато и да е, коса. Тъжната съдба на тези индивиди със сигурност представлява изключителен проблем за тях и самочувствието им, а понякога и с любовта – все пак няма жена, която да си пада по чичо си, нали?

Те са склонни да хвърлят цялата вина върху гена си, бащите си, дядовците и като цяло, предците си – нали оплешивяването се предава по наследство? Да, но се оказва, че това съвсем не е единствената причина за загубата на коса.

Установено е, че не само мъжката част от населението може да бъде засегната от нещо подобно, макар че процентът от нежната страна е изключително по-нисък. Е, косата на жената, е склонна да пада, поради съвсем други причини и една от тях най-вероятно са именно мъжете, но това е друг въпрос.

Проведено е изследване, което показва че близо 70% от силния пол имат потенциал да бъдат засегнати от ранно оплешивяване, докато този процент при жените се явява 30% по-малко, а именно – 40%.

Но защо не можем да обвиним само бащите си за този така неприятен проблем и какво друго е замесено в ранното оплешивяване? Има ли някои неочаквани фактори, които могат да повлияят отвратителния косопад и ако, да кои са те?

1. Брадата ви

Изненадващо, но факт. Замисляли ли сте се колко много плешиви мъже има, с гъста, хубава брада? Оказва се, че мъжете, които са решили да пуснат брада са в по-голям риск от това да оплешивеят пред чисто обръснатите такива. А защо?

Според проведените изследвания, всичко зависи от телесната температура. Брадата топли и това е нещо страхотно, особено през суровите зими, но през останалото време?

Поникналите косми причиняват тялото да се поти много повече, отколкото би се потяло принципно, тоест да губи много повече от произвежданата топлина. Вследствие на експерименти, които тестват това твърдение, то бива доказано.

Получените резултати подкрепят тезата на учените, че оплешивяването бива начин на тялото да регулира отделянето на топлина – брадата компенсира и за косата ви, съжалявам момчета.

2. Мъжките хормони

Тестостеронът – най-известният мъжки хормон – е отговорен за по-гъстата коса. Но с времето той се преобразува в дихидротестостерон. Той кара косменият фоликул бавно да започва да се свива, което от своя страна, следователно, спира растежа.

Но хубавото в тази ситуация е, че той може да се „събуди“ чрез правилни и взети навреме мерки.

3. Козметични процедури

Въпреки че много от мъжете не се интересуват особено от частта, свързана с козметиката и в подобни магазини грабват първото нещо, което им падне, лошите и некачествени козметични продукти, както и прекаляване с някои процедури, може да окаже особено неблагоприятен ефект върху косата ви.

Прекалено честото миене и третиране на косата по какви ли не начини, както и някои недостатъчно добри, евтини продукти могат да изтънят косата ви, да я повредят, а това от своя страна да причини косопад и евентуално оплешивяване. Важно е всичко да се прави с мярка – нищо прекалено не е хубаво.

И макар че наистина, в голяма част ранното оплешивяване е наследствено, тези и други фактори също могат да бъдат причини, които да предизвикат този неприятен проблем. Важно е да установите точно какво го е предизвикало, преди да започнете да го третирате, за да не го засилите. Консултацията с лекар е препоръчителна.