Мъжкият полов хормон е известен най-вече с влиянието, което оказва върху сексуалното ни желание и донякъде нивата на агресия, които особено мъжката част от населението проявява в по-голяма степен от време на време.

Всеизвестно е, че жените са по-добри в начина си на изразяване от мъжете, които рядко мислят какво да кажат и по какъв начин да го кажат, но защо? Зад какво обаче се крие това женско умение или по-скоро защо на мъжете им е вродено да реагират толкова първично по начало?

Защо нивата на тестостерон са виновни за понижената степен на добрата вербална комуникация?

Проведен е експеримент, в който са наблюдавани група от хора, които се подлагат на смяна на пола от женски към мъжки. Установено е, че след извършените хормонални промени, се наблюдават и множество други.

В изследването взели участие 18 души. Те са били изследвани преди и след смяната на пола. Направените проучвания показват, че около четири седмици след третирането им с тестостерон, структурата на мозъка им започнала да се изменя.

Това се изразявало в намаляване на количеството сива материя при индивидите.

Тя започнала бавно да изчезва на места в две области от лявото полукълбо на мозъка – речевият център, още известен под името Зоната на Брока, където речта ни бива заформена като такава и в Зоната на Вернике – друг езиков център, който отговаря за обработването и оформянето на човешкото слово.

Постепенното й намаляване се получава благодарение на повишените нива на тестостерон в организма, вследствие на извършените хормонални промени в тялото на участвалите в експеримента.

Според учените точно това е причината жените да могат да се изразяват по-добре от по-голямата мъжка част на населението – поради по-добре развитото им ляво полукълбо.

Направено е друго проучване, от което можем да си извадим подобни факти. При децата, които нямат все още богат речник и добър и ефективен начин на комуникация са установени по-високи нива на тестостерон, отколкото при тези, които се справят по-добре с нормалното общуване за възрастта си.

Това показва, че нивата на мъжкия полов хормон се влияят и от възрастта на човека – те се изменят с всяка измината минута.

Но освен намаляването на количеството сива материя, е наблюдавано нещо съвсем друго, което е отчасти изненадващо за много хора – бялата материя се увеличава.

За какво отговаря бялото вещество в мозъка?

Именно участъците, които са с бяла материя се свързват с преминаването на информация между невроните.

Когато тялото на взелите участие в експеримента бива повлияно от тестостерона, то започва да произвежда все повече и повече бяло вещество за сметка на сивото такова – с други думи липсата и намаляването на сивото вещество се компенсира с появата на бяло, което да повиши действието и ефективността на други части от човешкия организъм.

По този начин добрия начин на изразяване бива намален в някаква степен, но пък други центрове, които отговарят за различни неща работят повече и по-ефективно.
Затова и двата противоположни пола са добри в различни неща.

Разбира се, има и изключения – във всеки от нас са заложени различни нива на едни и същи, в повечето случаи, неща. И все пак по-голямата част от женското население винаги ще бъде по-добра, що се отнася до изразяване, освен ако не станем свидетели някой ден на еволюция и тотална промяна на човешкия организъм.