Токсините са отровни вещества, които се разпространяват в организма и могат да попречат на метаболитните функции в тялото. Токсините възпрепятстват правилното храносмилане, доставката на необходимите хранителни вещества и енергия и затрудняват ефективното експулсиране на отпадъци. Те могат да бъдат протеини, малки молекули или пептиди.

Има различни причини за поява на токсини в организма, които могат да бъдат резултат от неправилна диета, замърсена околна среда или наличие на олово, пластмаса и други опасни вещества, пренасяни чрез въздуха. Токсините могат да навлязат в тялото ни, чрез вдишване, поглъщане, наличие на рани или през порите на кожата.

Въпреки че има много признаци, които ще ви подскажат, че тялото ви е изложено на опасност от претоварване има три по-разграничими симптоми, които ще ви подсетят какво точно се случва с организма ви.

Ако изпитвате затруднение да понижите теглото си, а изпълнявате всичко правилно

Наблюдавайте как реагира тялото ви, особено ако сте променили напълно навиците си на хранене и усилено се опитвате да отслабнете, но без резултат. Това може да бъде признак на токсичност. В този случай тялото ви работи усилено, за да отстрани токсините и успешно да премахне допълнителни мазнини. Проблемът е, че това няма да ви помогне да се освободите от замърсителите, които вече оказват влияние върху нормалните функции в тялото.

Единствената възможност да се съхранят токсините е чрез мастните клетки. Дори тялото да се отърве от голяма част от мастните клетки, новите може да са замърсени с токсини. Тези токсични клетки са причина за подуване на корема, освен това предизвикат забавяне на метаболизма, понеже тялото се опитва да се освободи от токсините.

Потите се прекомерно

Както е известно, токсини са доста упорити. Вашето тяло използва много функции, за да се отърве от токсините. Един от начините е чрез прекомерно изпотяване. Изпотяването е метод, чрез който ще експулсирате отпадъците от токсини, които са отпадъчен продукт и това е съвсем естествен начин да пречистите тялото си. Ако се потите повече от обичайното може да сте подложени на физическа детоксикация.

Прекомерното изпотяване има и други ползи за тялото. То помага за пречистване на порите на кожата, което и придава по-чист и по-здравословен вид. Освен това изпотяването, помага за поддържане на по-ниска температура във вътрешността на тялото, което му пречи да прегрее при интензивна физическа дейност по време на тренировки.

Усещате напрежение по време на тренировките

Когато подложите тялото си на претоварване, метаболитната активност се забавя. Причината за това е, че токсините задръстват части от храносмилателната система и те губят възможността да изпълняват нормално функциите си. Това може да ви накара да се почувствате уморени или мудни през времето, в което изпълнявате съвсем обикновени дейности.

Ако работите навън и чувствате изтощение всеки път, това може да бъде индикация за претоварване. Причината е, че полагате допълнителни усилия, за да поддържате стандартните функции и да си осигурите енергия по време на тренировка.

В случай че забележите появата на някои от тези признаци е напълно възможно, тялото ви да страда от токсично претоварване. Консултирайте се с лекар, който ще ви насочи към по-здравословни начини за телесна детоксикация.