Когато участва на маратон, някъде около 34-тия километър, известният американски маратонец Тайлър Тервурен и създател на сайта, посветен на психология на вземането на решения, винаги започва да пита себе си защо прави това, нима не е глупаво. Но пред него са само още 8 километра.

В стресови ситуации мозъкът започва да „ръмжи“ по подобен начин. Но участието в маратона не е глупост. Това е изпитание на издръжливостта и важно лично постижение. Обикновено Тайлър е способен да мисли за това някъде около седмица след края на маратона.

Именно затова той има правило – по време на „маратони“ от всякакъв род той не взема решения. Веднъж започнал трябва да завърши. Цялата рефлексия и разсъждения се отлагат за после, продължава Тайлър.

Това изглежда очевидно, но се запитайте колко често вземате неудачни решения, когато се намирате в стресова ситуация. Ние всички знаем, че това не трябва да се прави, но все пак го правим.

За щастие има елементарни прийоми, които ще ви помогнат да вършите подобни глупости или поне да ги правите по-рядко.

С какво пречи стреса?

През 1987 година клиничният психолог Хиора Кейнан от университета на Тел Авив провел експеримент с участието на 101 студента. На участниците били предложени няколко ситуации и трябвало да вземат решение, имайки предвид, че серия отговори има само един явно правилен и няколко неправилни варианта.

Времето за избор не било ограничено. Възможно ли е те да се объркат? Но много студенти взели неправилно решение, за което после съжалявали. Защо?

Част от студентите работели в тиха и спокойна обстановка. Други всячески се подложили на въздействието на стреса, като една част можели да го контролират до известна степен, а от другите студенти нищо не зависело.

Тези, които се подложили, дори на независещ от тях стрес, направили много грешки. Но изненадващо било, че тези, които се подложили дори на лек стрес и успявали някак да контролират неговия източник, също показали лоши резултати.

Оказало се, че всеки стрес независимо от неговия вид и интензивност, много силно пречи на вземането на решения.

Няколко правила, които ще ви помогнат да се ориентирате:

1. Не давайте на стреса да взема решения вместо вас

Не се питайте защо участвате на маратон, след като сте на 34-километър. В момент на максимално напрежение на работата или по средата на крупен проект ще бъдете силно изкушени да вземете решение, за което по-късно е много вероятно да съжалите. Решете предварително, а когато се успокоите задължително обмислете своето решение още веднъж.

2. Всеки ден си открадвайте по 30 антистресови минути

Когато се намирате в постоянен стрес, е лесно да стигнете до отчаяние – да ви се струва, че никога няма да ви се отдаде възможност да обмислите вземането на каквото и да е решение.

Отпускайки се за по 30 минути дневно – четейки, спортувайки, разхождайки се, ще можете по-добре да обмисляте всичко.

3. Посъветвайте се с някой по-спокоен

Ако ви се налага да вземате решения в състояние на стрес никога няма да има проблем да помолите за съвет.

Поговорете с верен приятел, който ще може по-спокойно и отстрани да погледне на ситуацията и навярно да ви покаже това, което изпускате и така ще успеете да вземете решение, за което няма после да съжалявате;