Повечето от нас са наясно с проблемите на Y поколението и един от основните, които се посочват и от медицинската общност, е непрекъснатото използване на мобилни устройства, от които най-разпространени към настоящия момент са смартфоните.

Вероятно на всеки от нас поне веднъж му се е случвало да се почувства буквално без дрехи, когато остане без връзка към мобилната мрежа за известен период от време.

Дори някои хора са готови да плащат баснословни суми за роуминг, за да не се чувстват откъснати, когато им се налага да пътуват в чужбина или прекарват ваканциите си в държава извън Европейския съюз.

Трябва да се отбележи все пак, че подобно явление се наблюдава по-скоро в САЩ, тъй като в България, поради по-ниския стандарт на живот, повечето хора нямат възможност да пътуват в чужбина, а прекарват летните си ваканции или на Черноморското крайбрежия или в някой от планинските ни курорти.

А и през последните години цените роуминг услугата в рамките на ЕС доста се понижиха и към настоящия момент са съвсем поносими, затова е пресилено да се говори за разходването на баснословни суми за ползването на тази услуга.

Но въпреки това се наблюдава явлението смартфон зависимост, тъй като доста хора, когато нямат достъп до мрежата се чувстват нещастни или са в лошо настроение.

Дори при някои хора, тийнейджърите са сред групите с най-висок риск,тъй като са все още с неукрепнала психика, тази обсебеност от мобилния телефон е възможно да излезе и извън контрол.

Според Асоциацията на психолозите в САЩ, днес 56% от американците притежават смартфон и повечето от тях са напълно пристрастени към.

В България притежавалите на тези умни мобилни телефони, разбира се, са по-малко на брой. Според данните на Google от 2013 година смартфони имат 28% от българите или 2 пъти по-малко от в САЩ, ако приравним това съотношение към населението на България, това означава приблизително около 2.3 млн. потребители.

Друг интересен факт е, че 76% от собствениците на смартфони са във възрастовата група под 40 години.

И в тази връзка по-долу 15 обезпокоителни факта, които да ви послужат като причина да оставите умният си мобилен телефон днес или поне до обедната почивка.

1. От банята до спалнята

Повечето хора използват смартфоните си на доста странни места например според наскоро проведено допитване 9% от американците собственици на умни мобилни устройства са боравели с тях по време на секс.

И като се има предвид броят на притежателите на смартфони в България в сравнение със САЩ, вероятно у и нас хората, които използват умните си телефони по време на интимни ласки не са никак малко.

От същото допитване се установи, че 12% от американците използват мобилните си телефони под душа, а 19% боравят с тях, когато ходят на църква.

2. Възможно е тази обсебеност от смартфона да се превърне в психично заболяване

Пристрастяването към умни мобилни устройства има вече и официално наименование и дори вече са открити центрове за неговото лечение в Калифорния и разбира се САЩ. Ако чувствате страх , поради липсата на достъп до смартофона си, вероятно страдате от номофобия – термин, който е създаден във Великобритания през 2008 година.

3. Смартфонът може да провали работата и забавлението на един човек

Психологът David Sheffield от Станфордския университет провел проучване, от което се установило, че използването на умния мобилен телефон е станал причина за загуба на работа или прекъсване на връзка с интимен партньор на 9% от запитаните.