Защо спим? За повечето хора това е, може би, доста елементарен или дори досаден въпрос, тъй като отговорът му е очевиден. Но всъщност учените не да разгадаят причините, поради които спим.

Въпросът „защо спим“ би бил по-подходящ за списък с 25-те най-големи загадки в историята.

Но през последните няколко десетилетия с помощта на съвременните технологии учените успяха да измерят мозъчните вълни и узнаят малко повече за процесите, които протичат в човешкия мозък по време на сън.

Именно поради напредването на науката успяхме да подберем 25 страшни факта за съня.

1. Средната продължителност на използване на матраците от 6-8 години, а в България понякога и няколко десетилетия, е достатъчно дълъг период от време, през който на тях обикновено се случват трагични събития и дори скорошно проучване ги свързва и със синдрома на внезапната детска смърт.

2. От резултатите на друго научно изследване се установи, че хората, които спят средно по 6-7 часа всяка нощ живеят по-дълго от тези, които прекарват в сън 8 часа на денонощие.

3. И китовете и делфините буквално спят с едното си мозъчно полукълбо, а с другото бодърстват. Двете полукълба на мозъка им се редуват така, че да са в състояние да излизат на повърхността на водата, за да си поемат въздух.

4. Световният рекорд за най-голяма продължителност на бодърстване /тоест време прекарано без сън/ е поставен от 17-годишният Ранди Гарднър през 1964, когато той остава буден 264 часа и 12 минути, тоест над 11 денонощия.

5. Възрастна дървеница може да оцелее без сън над 1 година.

6. През 2004 година в САЩ са били предписани повече от 35 милиона приспивателни, което е двойно повече в сравнение с предните 2 години. И само в САЩ, където се води официална статистика, са регистрирани повече от 6.2 милиона души, които са доказано зависими от приспивателни, успокоителни и антидепресанти. По данни от доклада за 2009 година на Международното бюро по контрол на наркотиците към ООН хората, които най-често злоупотребяват са в по-напреднала възраст, разведени са или са представители на нежния пол.

7. След присъединяването си към Европейския съюз през 1986 година Испания започна кампания за преустановяването на световноизвестната сиеста или следобедна дрямка, за да демонстрира сериозното си намерение да се интегрира към общността.

8. Въпреки че хората, родени слепи, не виждат образи, за тях е установено, че имат повишени слухови, тактилни и обонятелни способности.

9. Учените и към настоящия момент не са успели да открият защо на човека толкова му е необходим съня.

10. Обикновено човек се събужда около 6 пъти по време на сън, но най-често не го осъзнава.

11. Сомнифобията представлява състояние, характеризиращо се с необоснаван страх от заспиване.

12. 12% от хората сънуват в черно-бял цвят, но преди появата на цветния телевизор, сънуващите в черно-бяло са били 75%.

13. Човек е в състояние да сънува само хора, които вече е виждал.

14. Увулопалатофарингопластика е хирургична процедура, прилагана с цел преустановяване на хъркането, като сред възможните й нежелани последствия са промяна в тона на гласа.

15. Ако на човек са му необходими по-малко от 5 минути да заспи, то най-вероятно не успява да се наспи достатъчно. Идеалният период от време за заспиване е около 10 минути.