Едно от изпитанията, пред които се е изправял почти всеки родител е приспиването на детето. За някои това се оказва по-голямо предизвикателство и сънят изглежда като блян.

Затова днес, сме ви подготвили няколко изпитани методики, с които бързо и безпроблемно да приспите малкия наследник.

1. Да сложим бебето в легълцето в точния момент

Обикновено, бебетата се приспиват на ръце, особено в първите месеци. Истината е, че бебето трудно може да бъде отвикнато от този „ритуал“, но е добре да знаем кога да го сложим да си легне, за да не се разплаче. Често се случва, бебето да се събуди още щом го сложим в леглото.

Ако сте решили да приспивате бебето на ръце, то е важно да се уверите, че то е във фазата на дълбок сън. Когато бебето се унесе, изчакайте то да отпусне ръцете си, да спре да движи крайниците си и да не изразява емоции с лицето си. Повърхностният сън трае около 15 минути.

2. Рутината е важна

Оказва се, че доста често проблемът със заспиването произхожда от липсата на установена рутина. Затова, бе било добре да следвате определен режим на заспиване. Опитайте се да не ангажирате бебето с нови занимания и игри, около час преди плануваното време за сън. Можете да му четете книжки, да му направите успокояващ масаж и да редуцирате осветлението в стаята. Когато бебето свикне с определена рутина, то ще има спокойствието и ще заспива много по-лесно.

3. Методът на Фърбър

Мненията за този метод са много разнопосочни и много родители се притесняват да го прилагат, но съществуват сигурни доказателства за ефективността на метода създаден от д-р Ричърд Фърбър. Ето в какво се състои тази техника:

Поставете бебето в леглото, когато то е будно, но вече изморено. След това излезте от стаята. Дори и бебето да се разплаче, оставете го само за 5 минути.

След като влезнете в стаята отново, успокойте детето без да го вдигате на ръце и излезте отново от стаята. Ако бебето се разплаче отново, изчакайте повече време преди отново да влезнете и да го успокоите.

С времето детето ще свикне и ще заспива само без да има нужда от вашето присъствие.

Истината е, че повечето деца трудно свикват със заспиването по този начин, затова е важно да бъдете постоянни и да следвате, по-горе описаните, стъпки при всяко приспиване на детето, дори когато, то се събуди през нощта.

На всяко следващо денонощие от използването на техниката увеличавайте периодите, в които оставяте бебето само в леглото с по 5 минути. Повечето бебета свикват с този начин на заспиване за период между 1 до 2 седмици.