В последните няколко години, все повече жени (а, все по-често, и мъже) се подлагат на процедури за обезкосмяване с лазер. Лазерните процедури обещават дълготраен ефект и красива кожа без излишното окосмяване.

Важно е, обаче, да сте наясно с този тип процедури и техните особености.

Какво представлява лазерната епилация

Лазерите, използвани за този тип процедури, излъчват светлинна енергия, която достига до фоликула на косъма и атакува меланина. Меланинът е общо понятие за група пигментни вещества, които участват при естественото пигментиране на кожата, космите, ириса на окото, костният мозък и др.

Светлинните лъчи, излъчвани от лазерите, чрез топлина предизвикнат загиването на космите. Лазерното лъчение е насочено изцяло към структурата на косъма без да уврежда кожата.

Има данни, че лазерната епилация може да подобри състоянието на кожата, като се справя с «обърнатите» косми, пъпки и други естетически несъвършенства. Лазерът унищожава и повърхностните, и дълбоките фолекули на космите, като целта му е да забави  и в последствие да спре растежа на космите.

Смята се, че лазерната епилация е най-ефективният метод за обезкосмяване, тъй като успява да премахне излишното окосмяване и да направи кожата гладка.

Какви са видовете лазерна епилация

Най-важната особеност на лазерите е дължината на лазерния лъч. Тя се измерва в нанометри. Според дължината на лазерните лечи, лазерите се разделят на няколко вида:

- Рубинов лазер – Дължината на лазерните лъчи е 694 nm. Това е първият вид лазер, използван за обезкосммяване. Използва се за хора с по-светла кожа. Определя се като най-болезнен, а ефективността му не е с дълга продължителност-

- Александритен лазер – Лазерният лъч е с дължина от 755 nm. Характеризира се с разпръскване на лазерните лъчи, което го прави подходящ за обработването на по-големи по размер зани. Не се препоръчва за хора с по-тъмен тен и матова кожа. Добре е да се използва за по-тънки и фини косми.

- Диоден лазер – Дължината на вълната е от порядъка на 800 до 810 nm. Към този момент, диодните лазери се смятат за най-ефективните за обезкосмяване лазери. Може да се използва и за по-тъмни кожи, като успява да премахне дори и по-дебели и груби косми.

- Nd – YAG лазер – Това е лазерът с най-дълга дължина на вълната – 1064 nm. Ефективен е при хора с по-тъмна кожа и по-дебели косми. Процедури с този тип лазер, обаче, са по-болезнени и често не дават желаните резултати при по-фино окосмяване и по-светла кожа.

Кога лазерната епилация НЕ се препоръчва

Смята се, че по-тъмният тен на кожата е пречена за по-ниската ефективност при някои лазерни процедури. Лазерната епилация не се прилага при наличието на кожни болести, като дерматит и екземи.

Също така, лазерът е противопоказен при бременност и хепатит.