Днес все още никой не е в състояние да спре преминаването на младостта. Учените не са открили начин как човек да остане вечно млад. Но за сметка на това днес съществуват много начини за удължаване на този период от живота.

И от това как човек се отнася към наличната информация за увеличаване на продължителността на младостта и най-важното дали ще се възползва от нея, зависи доколко той ще успее наистина да удължи този период от живота си.

Особено внимание жените отделят на младостта на лицето, тъй като той се явява огледало на възрастовите изменения, като първо попада „във фокуса“ на процесите на стареене.

Повечето медицински специалисти, въз основа на наличните научни данни и практиката, препоръчват употребата на редица витамини, които притежават уникални подмладяващи свойства. Ето 7 от тях:

1. Витамин А

Неотдавна учени от Мичиганския университет проведоха любопитен експеримент, чрез който доказаха анти-ейдж действието на витамин А.

Проучването продължило 6 месеца, през които участниците на възраст над 60 години използвали крем с ретинол, с който редовно мазали зоната около китките и вътрешната повърхност на ръцете си, където кожата на практика не се излага на слънчева светлина.

След изтичането на 6-те месеца кожата на участниците в експеримента била подложена на детайлно изследване и анализ, които показали, че под действието на ретинола се увеличава образуването на гликозамингликан и проколаген.

На свой ред гликозамингликанът способства за подобряването на външния вид на кожата, правейки я по-плътна, а проколагена благоприятно се отразява на общата структура на кожата.

В организма на съвременния човек катастрофално не достига витамин А, тъй като много малко от него се съдържа в най-популярните хранителни продукти .

Какво следва от това? Че витамин А трябва човек да си набавя от мултиватиминни комплекси, а също и от козметичните средства, съдържащи ретинол, които е най-добре да се използват преди сън.

2. Витамин С

Фактът, че витамин С или аскорбиновата киселина е полезна за човека е известен, дори и на децата, тъй като повечето от тях обожават сладко-киселите дражета.

За ползите за здравето от този витамин са съставени множество научни трудове, но, доскоро, не беше известно, че с помощта на аскорбиновата киселина може да се улеснява регенерацията на кожните клетки.

Последните научни изследвания показаха, че една от формите на витамин С /AA2P/ спомага за заздравяването на раните и предпазва ДНК на кожните клетки от увреждане.

Редовната употреба на витамин С способства за активизирането на гените, отговарящи за регенерацията. Също хората, употребяващи храни с високо съдържание на този витамин е по-малко вероятно да се сблъскат с признаците на преждевременно стареене на кожата и изсушаване.

Също така е доказана и от учените ефективността на козметичните средства, в състава на които влиза витамин С в количество не по-малко от 5%.

3. Витамин В3

Никотинова киселина, другото название на витамин В3, е от съществено значение за образуването в човешкия организъм на мазни киселини и церамиди /неутрални липиди със сложна структура, принадлежащи към класа на гликолипидите/ - те са един от основните компоненти на системата на защита на кожата.

Ако кожата на човек е прекалено чувствителна или суха, то вероятно му е необходим витамин В3. Редовното използване на средства, съдържащи никотинова киселина, действа тонизиращо на кожата и ѝ осигурява равен тон.