Студовата алергия представлява особен вид алергична реакция, възникваща в резултат на въздействието на студа, студената вода или леда върху кожата или на части от тялото. При това се появяват неприятни симптоми във вид на обрив, сърбеж, парене, мехури и подуване на кожата.

Без адекватна терапия почти всяка форма на студовата алергия прави живота на човека в студеното зимно време изключително некомфортен.
Обикновено алергията към студа обикновено се проявява в млада възраст – от 20 до 30 години.

Симптомите на подобно алергично заболяване постепенно затихват след 5-7 години и то без особено лечение, а първоначалното обостряне е най-силно изразено.

В период на обостряне, обикновено в хладно и влажно време, за облекчаване на състоянието се назначават антихистаминови и други противоалергични средства.

Необходимо е да се премине пълен курс на изследване при алерголог и терапевт, тъй като за обострянията способстват най-често хронични инфекции в носоглътката, паразити и болни зъби.

Лечение на студова алергия

В последните години за лечение на студова уртикария се използва особен начин за въздействие – аутолимфоцитотерапия. Този метод помага на човек практически напълно да се избави от алергията или съществено да облекчи нейното проявление.

Този начин на лечение се провежда чрез инжектирането 8 последователни пъти на отделени от кръвта на пациента клетки лимфоцити. Инжекциите се поставят с интервал от 2 дни, а общата продължителност на курса е от 3 до 4 седмици. Методът е безопасен и няма противопоказания.

Допълнителни мерки за лечение на студовата алергия са системното закаляване с постепенно понижаване на температурите на външно въздействие чрез обливания, душове и фрикции. Освен това, за всеки от видовете студова алергия има методи за локално въздействие с цел облекчаване на симпомите.

Профилактика на студова алергия

При студено време и при проявление на студова уртикария е необходимо ръцете да се предпазват с топли ръкавици с памучна подплата.

Също така на дланите е нужно да се нанасят защитни средства, предпазващи кожата от прекомерно изсушаване. В случай на развитие на уртикария на кожата може да се нанасят от противоалергични мазила до хормонални средства.

При проявление на дерматит на лицето е желателно отказването от увлажняващите кремове в полза на специалните защитни, препоръчително е използването на широки шапки и лицето е необходимо да се покрива с шал.

При студова хрема, преди излизането от дома, е желателно поставянето на антихистаминови хапки в носа. В студа е необходимо дишането само през носа, като устата и носа трябва да се покриват с шал.

При конюнктивит облекчение биха донесли капките с антихистаминен компонент и преустановяването на използването на декоративна козметика – тоест гримове, червила и прочие.

При засягане на устните помагат мехлемите против сърбеж и противоалергичните, червилата са противопоказни, препоръчително е нанасянето на мазен балсам за устни и витамин А.

Най-трудна е борбата с пристъпите на студовата астма – при избор на подходящи препарати е необходима консултация с алерголог и пулмолог. В такива случаи също е много важно дишането само през носа и прикриването му и устата с кърпичка или шал.

При лечение на студова алергия е важно спазването на принципите на хипоалергенната диета, по този начин се понижават нивата в кръвта на потенциално алергенните белтъци.

По време на обострянето е препоръчително въздържанието от силно кафе и какао, шоколади, цитруси и морски дарове. Важно е също така избягването на такива храни, които способстват за отделянето на хистамин – спанак, маруля, рукола, плесенясалите видове сирена и скумрия.