През 2020 г. светът бе разтърсен от активното развитие на COVID-19. С идването на това заболяване сезонните епидемии, сред които грип, остри вирусни инфекции и респираторно-синцитиални вируси, в много страни, включително и у нас изчезнаха почти напълно.

Епидемиолози предполагаха подобен изход на събитията. Времето, когато определен вид вируси възпрепятстват развитието на друг, в биологията се нарича интерференция.

Понижаването на активността на острите респираторни вируси и на респираторно-синцитиален вирус е било предсказуемо. Това се е свързвало с факта, че карантините са сдържали разпространението на вирусите.

Това положение обаче не продължи толкова дълго, колкото ни се искаше. И днес много европейски страни се сблъскаха с нов проблем – в болниците се регистрира рязко повишаване на хоспитализациите на деца и възрастни с признаци на респираторно-синцитиален вирус.

Какво да очакваме през вече започващата зима

Трябва да се безпокоим от едновременното настъпване на остра вирусна инфекция, COVID-19 и респираторно-синцитиален вирус (РСВ)?

Как се проявяват тези заболявания и какво да очакваме, и необходимо ли е по някакъв начин да се подготвим за вероятната тройна епидемия.

Основни признаци на респираторно-синцитиален вирус

РСВ – това е доста разпространена причина за остри респираторни заболявания по цял свят. Най-висока заболеваемост се отчита при деца до 1 година.

Заболяването протича като инфекция на горните дихателни пътища и е с такива симптоми като:

 • Кашлица и бронхит;
 • Кихане и запушен нос.

При новородените и децата до 1 година протича тежко и може да доведе до летален изход.

Вирусът се предава от заразен човек при кихане и кашлица. По повърхности може да се запази в рамките на 24 часа. Децата могат да са заразни, дори и след клинично оздравяване в рамките на около 3 седмици.

За щастие тази вирусна инфекция протича основно леко.

В рисковата група, както и при други инфекциозни заболявания попадат:

 • Възрастни с отслабен имунитет;
 • Възрастни хора;
 • Бебетата и деца до 6 години;
 • Бременни и кърмещи.

Основната причина за хоспитализации на деца до 5 години, това е развитие на РСВ. Според статистиката днес с тази инфекция са заразени около 7,4% от населението.

Първоначално нарастване на случаите се установява на територията на Австралия, това е напълно естествено, тъй като в Южното полукълбо зимата е, когато в Европа, Азия и САЩ е лято. След това във Великобритания и САЩ започват да нарастват значително случаите на тази инфекция.

Това се свързва с много ниското ниво на заболеваемост от грип през последните 2 години.

Ще се стигне ли до тройна епидемия

Епидемиолозите отбелязват, че трите инфекциозни заболявания се предават по въздушно-капков път. Пикът на заболеваемостта се пада на зимните месеци. Това е свързано с обстоятелството, че при студено време хората повече време прекарват на закрито и по-рядко проветряват.

Експертите предполагат, че тройната епидемия ще доведе до нарастване на хоспитализациите по цял свят. При масово заболяване на населението през зимния период здравната система се натоварва значително.

Ситуацията може да се усложни, ако повече хора боледуват едновременно от грип и от COVID-19. Според изследванията, проведени от Единбургския университет, при комбинацията на остра вирусна инфекция и ковид е по-вероятно да се стигне до опасни за живота състояния. Съчетанието на респираторно-синцитиален вирус и ковид е с по-благоприятна прогноза.

По-вероятно е да има доста хора, които ще боледуват по ред първо от единия вирус, след това от другия, тъй като самата инфекция отслабва имунитета и заразяването със следващия вирус става по-лесно.

Как да се защитим от тройната епидемия

Първата линия на защита от всички три вида инфекции – това е ваксинацията. Ако лекарството срещу грип и ковид вече намери приложение сред населението, то ваксината срещу РСВ тепърва се разработва.

Последната версия на ваксината срещу РСВ, предназначена за бременни и бебета, вече се изпитва и както се очаква до края на тази година, може да стане достъпна.

Ваксината показва ефективност около 81%, а друг производител обяви, че е създал такъв препарат, но за хора в напреднала възраст.

Освен ваксинация се препоръчват самостоятелни мерки за безопасност:

 • Промиване и овлажняване на носа;
 • Редовно проветряване на помещенията;
 • Често миене на ръцете със сапун;
 • Прием на противовирусни препарати при поява на първите симптоми на инфекция;
 • Обилен прием на течности;
 • Поддържане на двигателна активност;
 • Попълване на недостига на витамини и минерали с пълноценно хранене.

Вирусите взаимодействат един с друг и се конкурират за пространството. Възможно е да се комбинират и да образуват хибриди. Затова е важно да не допуснем тяхното развитие като съблюдаваме мерки за безопасност.