След вкусен обяд, според закона на Архимед… ни се полага да поспим, а за да не полепнат мазнините, е необходимо да се изпуши по цигара.

Навярно много от нас помнят тези шеги, които вече триста години присъстват на трапезите ни и с които се шегува вече не едно поколение.

Но какво всъщност би трябвало да правим след хранене?

Оказва се, много от нас дори и представа си нямат, че сънят и разходката след яденето на вкусна храна са противопоказни за организма.

Този факт е доказан от редица изследвания, проведени от лекари.

За това какво може и кое не трябва, какви наши действия могат благоприятно или негативно да се отразят храносмилането, ние днес ще разкажем на нашите читатели.

Съветите, които подчертаваме, са съставени въз основа на медицински изследвания, ще ви запознаят с 3 „може“ и 6 „не трябва“ след хранене.

3 „не трябва“ след хранене

1. Разходка

Повечето хора смятат, че разходката непосредствено след хранене способства за образуването на стомашен сок и така се подпомага на храносмилането.

Но в действителност – всичко е точно обратното. Ходенето след хранене може да стане причина за киселинен рефлукс и не добро смилане на храната в стомаха.

Принципно ходенето е добър за изгаряне на калории. Просто вие не трябва да тръгвате на разходка в първите 10-15 минути след хранене. Движение се препоръчва поне 30 минути след приключване на храненето.

2. Ядене на плодове

Много хора са убедени, че е необходимо да ядат плодове след хранене. Но се оказва, че това е неподходящо време да се наслаждавате на ябълки, банани и грозде.

Почти всички плодове лесно се разграждат, тъй като се състоят от прости захари. А ако ядете плодове веднага след хранене, те няма бързо да разградят в червата с другите храни.

Вместо това ще „заседнат“ с обяда или вечерята ви. Ето защо не трябва да ядете каквито и да е плодове в първи час след приключване на храненето.

3. Пиене на чай

Много чайове притежават противовъзпалителни и очистващи свойства, които в значителна степен са полезни за вашето здраве.

Въпреки това много диетолози не препоръчват да се пият тези напитки след хранене. Чаят съдържа полифеноли и танини, които свързват желязото в растителните храни.

В крайна сметка, отпивайки от чая след хранене, ние не можем да получим необходимо количество желязо от храната, която приемаме.

Ето защо най-доброто време за пиене на чай е поне 1 час след хранене. На това следва да обърнат внимание всички, които страдат от дефицит на желязо.

3 „може“ след хранене

1. Пиене на топла вода

В първия час след хранене на стомаха му е необходима кръв, енергия и топлина, за да се преработи храната. Затова не е разумно да разходвате енергията си за някакви други действия, които нарушават този процес.

В идеалния случай е необходимо да се избягват всички студени храни и напитки, сред които са сладоледа и студената вода.

2. Разговор със семейството или приятелите

За да запазите добра скоростта на кръвния поток във вашето тяло и да не пречите на храносмилането, избягвайте физическа и психическа напрегната дейност .

3. Носене на свободни дрехи, отпускане на областта на кръста и като цяло релакс

За предотвратяване на рефлуксна болест, избягвайте носенето на тесни дрехи, стегнати колани или други аксесоари, притискащи стомаха.