Отново преминаваме прага от 300 заразени за денонощие, това показват обновените данни на информационната система. Установените на 5 август са 303.

Доближаваме се отново до пиковете, които бяха отчетени на 10-ти и на 23 юли от по 330 установени случаи на заразяване в рамките на денонощие.

Ново преминаване на прага от 300, но заради Благоевград

Броят на направените тестове е над 5700 или отново положителните остават около и над 5%, общо надхвърлят 287 000.

Потвърдените от началото на епидемията случаи са 12 717, от тях реално болните към момента са 5139.

Продължават ръста си нагоре хоспитализираните, като достигат 872, нарастването спрямо данните от 4 август е с 25 нови, които са приети, в интензивно отделение са 44.

За съжаление, случаите на летален изход за преходните 24 часа остават на доста високи нива. Съобщава се за 9 нови, като общият им брой достига 424.

Излекуваните също се увеличават, но с доста по-малко, отколкото са установените нови случаи. Надминат е прага от 7000, нарастването спрямо предходния ден е с 190.

Разликата, която се формира спрямо потвърдените случаи е със 113, което съответно води и до нарастване на активните случаи.

Прекъсната е тенденцията на затихване на епидемията, която се наблюдаваше през изминалите 2 дни и даваше индикации за едни по-добри времена по отношение на епидемичната обстановка у нас.

Не смогват ли от РЗИ да изпращат за повторни тестове излекувани

Възможно е по-малкият брой излекувани да е в резултат на невъзможността на екипите на РЗИ да насочват за повторни тестове прекаралите инфекцията, за които е изтекла 14-дневната карантина и са без симптоми.

Все пак обаче обявените за прекарали инфекцията са 7154 при реално заболели към момента малко над 5100 или разликата е с над 2000 в полза на излекуваните, което може да се определи като положителна тенденция, но съвсем не е достатъчна.

Тревожна ситуация в Благоевград с близо 100 нови заразени

Картината по области може да се обезпокои като доста обезпокоителна. Най-тревожна е ситуацията в област Благоевград, където са установени рекорден брой нови заразени – 97.

Областта се запазва като първенец по този показател, но най-тревожното е, че установените са с над 2 пъти повече, отколкото са 4 август.

Дори и за мащабите на област София-град, това са много за ден, а и доста отдавна не са достигани толкова.

Какво остава в доста по-малката по население област Благоевград, която разполага само с една болница – Областната, която да поема потока от заразени в по-тежко състояние.

Не се касае за локално огнище, а за дифузно разпространение, тъй като установените случаи са без никаква връзка помежду си.

Най-големият брой в областта са не толкова липсата на болнични легла, които могат да бъдат разкрити, а недостигът на медицински персонал.

Във вътрешното отделение на бившата Окръжна болница в Благоевград, настояща Областна, само 2-ма са лекарите и още една млада тяхна колежка, която е започнала работа през февруари.

Липса на медицински персонал в Благоевград да се грижи за болните

Завеждащият вътрешното отделение в Благоевград разкри, че когато то е преобразувано в такова за лечение на COVID-19, 4 или 5 медицински сестри са го напуснали.

Планира се и още отделения на МБАЛ Благоевград да бъдат преобразувани в такива за COVID-19, такава готовност изразени и кметът на община Благоевград. Не е ясно кой ще се грижи за пациентите, след като няма персонал.

В Белодробната болница в Благоевград също отделението, в което се приемат заболели от COVID-19 е препълнено.

Съществува готовност залата, която е във военното поделение в Благоевград също да бъде оборудвана за лечение на COVID-19, но ако няма персонал какво би било решението, може би да се разчита на това, което в наличност.

На второ място по нови заразени е област Варна, където установените са 54. Най-вероятно те са от дома за възрастни, който се формира в локално епидемично огнище.

Общият брой на установените във Варненско надхвърли 900. Благоевград с този рекорд бързо върви нагоре по потвърдените и там са вече 896.

На трето място е област Пловдив, където са установени нови 45 заразени, като е преминат прага от 1000 от началото на епидемията. Най-вероятно са в резултат от дифузно разпространение на вируса в различните общини на областта.

Едва на 4-то място е област София-град, където новите случаи са 28. Последната 5-та област, в която са над 10 заразените, това е Смолян, в останалите са под този праг.

Най-близо до него са Пазарджик с 9 установени на 5 август и Добрич с 8 – за щастие, там епидемиологичната обстановка се подобри.