Как се променят цените на жилищата поради демографската ситуация, с колко часа на ден се увеличава продължителността на живота, колко процента от световния БВП се разходват за борба с онкологичните заболявания и техните последствия и колко за диабет?

1. Максималната продължителност на живота на човека се увеличава около 6 часа и половина дневно.

А максималната средна по държави продължителност на живота расте равномерно от 1840 г. и това увеличение не се е забавило дори и през последните години.

На първо място по показател продължителност на живота, съгласно данните на СЗО за 2014 г. е Монако с 89.57 г., на второ Макао 84.48 г. и на трето Япония с 84.46 г.

Този постоянен ръст не е характерен за динамиката на повечето показатели на човешкия организъм. Например световните рекорди в бягането или скоковете във височина с времето се подобряват все по-бавно.

Ръстът на продължителността на живота в отделните държави може да се ускорява или забавя, но нивото на най-високата в света продължителност на живота расте достатъчно равномерно.

С други думи, въпреки че отделни държави са изпитвали затруднения при намаляването на смъртността, човечеството винаги е разрешавало тези проблеми и е продължавало непрестанно да върви напред.

2. 1.5% от световната икономика се губи заради раковите заболявания

Американският финансист и филантроп Майкъл Милкен обича да повтаря:

„Най-малко 50% от икономическия растеж за последния половин век се дължи на увеличаването на продължителността на живота. Подобрявайки качеството му, здравословното състояние и медицинското обслужване, можем да накараме икономиката да расте. Когато победим рака световната икономика ще нарастне с 100 трлн долара.“

По-реалистичните оценки показват, че вредата, която нанасят раковите заболявания на световната икономика, е 895 млрд. долара годишно /около 1.5% от световния БВП/.

И тази сума не включва преките разходи за лечението на раково болните. Злокачествените новообразувания са на първо място сред заболяванията по обема на вредата, която нанасят на световната икономика. На второ място са сърдечно-съдовите заболявания – 753 млрд. долара.

Икономическата щета от рака може да се представи нагледно така – всяка година злокачествените новообразувания отнемат толкова пари от световната икономика, колкото ако всяка година от планетата изчезваше една икономика с размерите на тази на Турция – около 1 трлн. долара.

3. 3804 килокалории – пик в калоричността на храненето в САЩ

От гледна точка на храненето 21-ви век в САЩ започнал с това, че през 2000-та година бил достигнат пика на потреблението на калории – 3804 килокалории средно на човек на ден.

През 1961 г. този показател бил 2881 килокалории, а впоследствие постоянно нараствал. Въпреки това през 21-ви век енергийната стойност на храненето в САЩ започнала да се понижава.

Възможните причини за това са цяла съвкупност – поради спазването на препоръките за здравословно хранене, финансовата криза, финансовата криза, която принуди повечето американци да „затегнат коланите“, увеличаване на дела от работоспособното население, което се занимава с интелектуален труд спрямо това, което е ангажирано в отраслите, изискващи физическо натоварване за изпълнение на служебните задължения и пр.

Към 2009 г. показателят калоричност на порциона на американците бил вече 3688 килокалории.

4. Към 2026 всички пари, които се разходват за здравеопазване в САЩ, ще отиват за лечение на диабет и последствията от него

Епидемията от диабет ще поглъща целия публичен ресурс – такива са оценките на Робърт Ластиг и неговите колеги от Калифорнийския университет в Сан Франсиско.

След публичните лекции – „Захар – горчивата истина“ – почти 5 млн. гледания в Youtube и „Мазният шанс. Фруктоза 2.0“ – почти 400 хиляди гледания в същия уеб сайт, Ластиг се превърна в един от най-известните лекари след митичният доктор Хаус.