Пролетният недостиг на витамини преследва дори тези, които не се ограничават в храненето.

Но ако спазвате великденския пост, е нужно особено внимателно да следите за количеството на полезните вещества в храната си.

Понякога постенето води до проблеми. Ето най-разпространените от тях.

Недостиг на желязо

Дори временният отказ от храните от животински произход може да стане причина за недостиг на желязо. Този микроелемент основно се съдържа в червеното месо и говеждото печено и отговаря за образуването на червени кръвни телца и транспортирането на кислород в кръвта към мускулите.

Как да разберете, че на организма не му достига желязо? Ето признаците: кожата става бледа, суха и започва да се бели, апетитът намалява, постоянно чувствате отпадналост и умора, появява се задух.

Ако сте забелязали у себе си всички тези симптоми, това означава, че е дошло време да преразгледате своето постно меню. Мнозина са уверени, че при дефицит на желязо, главната храна на трапезата ви трябва да станат ябълките.

На практика това съвсем не е така. Желязо в ябълките действително  има, но то изобщо не е толкова много.

Много по-високо количество от този микроелемент се съдържа в следните продукти:

Бадеми

Тези ядки съдържат два пъти повече желязо от ябълките. А при натоварването с желязо вие ще се "сдобиете" и с витамин Е, който служи за профилактика против остаряване и срещу сърдечно-съдови заболявания.

При това в бадемите витамин Е се съдържа в най-леката за усвояване форма. Доказано е, че при хората, привикнали да изяждат по 30 грама бадеми два пъти седмично, намалява рискът от инфаркт с 47%, в сравнение с тези, които изобщо не ядат от този вид ядки.

Сушени кайсии

Тези плодове могат да се справят с недостига на желязо. А в сушените кайсии има и много витамин А, необходим за доброто зрение, здрава и бляскава кожа, предпазване от бръчки.

Грах

В допълнение към по-голямото количество желязо, грахът може да се похвали и с изобилие на калий. Този микроелемент е особено полезен за тези, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Калият отстранява отоците, нормализира работата на сърдечния мускул, стабилизира стените на кръвоносните съдове.

Дефицит на витамин С

Постещите се сблъскват често и с недостиг на витамин С, известен още като аскорбинова киселина. Би трябвало изобилието от плодове и зеленчуци в менюто по време на поста да осигури нужните количества витамин С, но това не винаги става.

Работата е в това, че заради дефицит на желязо, аскорбиновата киселина не се усвоява напълно от организма, освен това при по-дългото съхранение на плодове и зеленчуци витамин С се разгражда.

Затова в края на зимата далеч не всички плодове могат да се похвалят с изобилно съдържание на витамин С.

Симптомите за недостиг на аскорбинова киселина са честите простуди, лесно появяващи се синини, кървене на венците.

Пролетният шампион по съдържание на витамин С се явява киселото зеле. То съдържа дори повече от този витамин, отколкото свежото зеле, тъй като при ферментацията аскорбиновата киселина напълно се съхранява.

Известно е, че в края на зимата свежото зеле губи около 30% от полезното вещество. На второ място при храните, богати на витамин С, е шипката. От шипки може да се приготви полезна напитка.

Вечерта залейте две шепи шипки с кипяща вода и ги оставете до сутринта в термос. Не е нужно да мачкате шипките - всяко механично въздействие разрушава витамин С.

На почетното трето място по съдържание на витамина принадлежи на боровинките. В тях има не само аскорбинова киселина, но и витамин РР, който помага на организма да усвои аскорбиновата киселина.

Недостиг на витамини от групата В

Недостигът на витамини от групата В, особено на фолиева киселина, е още един проблем, с който се сблъскват хората на строг пост.

Проявленията на дефицит на витамини от групата В най-често са свързани с кожата  и косата - излишно омазняване на кожата, сърбеж, възпаления, червени петна, цъфтеж на косата и поява на пърхот.

Сред растителните продукти най-добрият източник на фолиева киселина се смятат пшеничените кълнове. Зрънца жито можете да купите от хипермаркета, пазара или магазин за здравословни храни.

Трябва да ги залеете с вода за през нощта, сутринта да ги измиете и да ги преместите в буркан. Покрийте с влажна марля и изчакайте до появата на кълновете.

Добавяйте по 1-2 чаени лъжички кълнове в салатата или другите ястия. Съхранявайте пшеничените кълнове на най--горния рафт в хладилника.

Зеленолистните зеленчуци също помагат да се компенсира недостигът на витамини от групата В и фолиева киселина. Особено полезни са броколите, които не само че доставят витамини, но и предпазват от гастрит. Достатъчни са 70 грама броколи на ден.

За да намалите редукцията на витамини от групата В, намалете количеството на черното кафе и силния чай. Тези напитки повишават киселинността на стомашния сок и пречат на усвояването на витамините. Затова кофеиноманите често страдат от недостиг на тези витамини.