Това е последната статия от поредицата за 10-те най-популярни заблуди, свързани с медицински факти, които са опровергани, но никога няма да изчезнат. Днес ще ви разкажем за още 4 от тях.

Дъвката може да престои в стомаха около 7 години

„Въпреки, че твърдението, че съставките като еластомери, восък и смола не се разграждат от организма, това не означава, че те остават в червата. Всъщност повечето от храните, с които се храним, дори тези, които са важни за правилното функциониране на тялото като източниците на фибри не се смилат от организма. Въпреки странната и лепкавата структура на дъвките те преминават през храносмилателния тракт и се отделят извън тялото“, обяснява д-р Рейчъл Врейман, съавтор на книгата „Митове, полуистини и откровени лъжи за тялото и здравето.“

Четенето на тъмно или взирането на близко разстояние до телевизора разваля зрението

„Независимо дали четете на слаба светлина, или се взирате в екрана от близко разстояние, това не може да влоши зрението ви, като твърдят много хора. Все още няма убедителни доказателства, които да подкрепят твърдението, че тези действия водят до дългосрочни щети“, казва д-р Врейман.

„Твърдението, че телевизията уврежда зрението, се е разпространило още през 1960 г., когато наистина е било вярно. При някои от ранните цветни телевизори са се отделяли високи количества на радиация, която би могла да причини увреждане на очите. Днес този проблем отдавна е отстранен, а днешните монитори са безопасни“, казва тя. „Ако вие или детето ви седите толкова близо до компютъра или телевизора, че усещате дискомфорт в очите вероятно е време да проверите дали не страдате от късогледство.

Трябва да консумирате не по-малко от 8 чаши вода на ден

„Вероятно всички сме изпадали в период на дехидратация на тялото“, казва Врейман, „но организмът ни е много добър в регулирането на нивата на течностите“. Всъщност началото на твърдението, че трябва да се консумират 8 чаши течности дневно произхожда от 1945 г., когато от Националният съвет за научни изследвания на храните и храненето са съобщили, че възрастните трябва да консумират около 2,5 литра вода дневно (еквивалент на осем чаши течности). Докато повечето медии съобщават, че съветът всъщност обяснява, че по-голяма част от течностите идва от консумацията на храна, препоръката се изменя на: „Консумирайте осем чаши течности дневно.“

Трябва да изчакате да измине поне един час след хранене, за да може да плувате

Този мит е разрушил много летни следобеди, принуждавайки възрастни и млади се препичат на жегата, докато хладните води ги примамват, но всички те са вярвали в твърдението, че трябва да изчакат да измине определено време след консумацията на вкусния обяд.

„Истината е, че не съществува конкретна причина, която ви пречи да плувате след като сте консумирали определено количество храна“, казва Врейман. „Вярно е, че всички упражнения могат да се окажат неприятни, когато сте преяли, но не могат да бъдат опасни. Всъщност спазмите по време на плуване могат да се появят независимо дали сте прекалили с консумацията на течности, или храна. Заключенията от изследванията показват, че можете да се храните, по което време прецените, без това да ви постави в опасна ситуация, която да застрашава здравето ви.