В предишната статия ви разказахме кои са трите медицински заблуди, които се разпространяват и до днес. Въпреки че са проведени редица проучвания, които доказват, че резултатите са недостоверни, днес все още може да срещнете някои от тях. В тази статия ще ви разкажем от къде произхождат още 4 опровергани твърдения, които със сигурност ще чуете като "важен" съвет.

Студеното време ни разболява

„Това твърдение е разпространено по цел свят, но просто не е вярно“, казва д-р Рейчъл Врейман, съавтор на книгата „Митове, полуистини и откровени лъжи за тялото и здравето“. Проучванията показват, че независимо дали чувстваме реални или въображаеми симптоми, когато сме изложени на по-ниски температури това не ни предразполага към вируси.

„Произхода на това твърдение започва през 1968 г., след като са публикувани резултатите от проучване в Нова Англия. Когато изследователите са проучвали действието на ниските температури върху хората са посочили, че това е една от причините за поява на обикновената настинка. Независимо дали са треперили в студена стая, или са заеквали след леден душ, хората са изложени на вероятност от вирусно заболяване.

Според друго твърдение няма причина да не стоите в среда с по-ниска температура, ако вече сте се разболели. Докато почивката се оказва полезна за възстановяване на тялото, мразовитите температури влияят на възстановителния ви период“, казва Рейчъл Врейман.

В действителност, докато изследването е в начален етап „ е възможно да сте изложени на студ и това да помогне на тялото ви“, казва Врейман. "Някои изследователи предполагат, че честите настинки през хладните месеци са резултат от времето прекарано на закрито. Според учените когато това се случва има по-голяма вероятност да разпространят микробите.“

Използваме едва 10% от дейността на мозъка си

„Мотивационните говорители и гурута, които насърчават към взаимопомощ са източници на това твърдение, което придобива известност още през 1907 г. Първоначалната идея на твърдението е да се насърчат хората, за да се включат в някаква дейност.“, обяснява Рейчъл Врейман и съавторката и Аарон Карол от университета по медицина в Индиана.

„Всъщност нито един авторите на твърдението не е предполагал, че ще се провеждат сериозни научни изследвания по темата. Днес технологиите ни позволяват да направим сканиране, чрез което да измерим активността на мозъка във всеки момент, което е и сериозна причина за опровергаването на това твърдение“, казва Врейман. Според нея причината все още да се разпространява е, че всъщност идеята ни харесва. Тя казва: „Истината е, че ние искаме да мислим, че все още не сме разгърнали пълния си потенциал.“

Захарта превръща децата в „малки чудовища“

„Ще се окаже трудно да се открие майка, която не вярва в това твърдение, но колкото и да изглежда реално това е мит“, казва Врейман.

При едно особено проучване, акцентирано върху откриването на нулевия ефект от захарта при децата са използвани продукти, които съдържат аспартам (изкуствен подсладител). Резултатите показват, че част от родителите са убедени, че след консумация на захар децата се превръщат в неконтролируеми и свръхактивни, но сензор на детските китки измерва, че нивото на активността им не се променя. Изследването е публикувано в списание „Анормална психология на децата“ през 1994 г.

Не заспивайте след мозъчно сътресение

„Мозъчните сътресения са чести състояния и винаги заслужават медицинска помощ. В много рядко се отчитат тежки или животозастрашаващи състояния. Предупрежденията, че трябва не заспивате след сътресение най-вероятно са се появили в резултат невъзможността да се определи състоянието на контузията на главата. Тя може да включва мозъчно кървене или появя на така наречения „светъл период“, след който настъпва кома или фатален край. Тези резултати са необичайни и не се отнасят за хора с нормални сътресения“, казва Врейман. „Ако сте получили медицинска помощ и не са ви дали поводи за притеснения не е необходимо някои да ви събужда на всеки кръгъл час“, казва тя.

Кои са другите най-големи медицински заблуди, четете в Lechenie.bg