В основата на стреса, който изпитваме, стои начинът, по който възприемаме дадена ситуация и как реагираме на нея. Ако се фокусирате върху негативните страни, можете да очаквате високи нива на стрес.

Но ако се опитате да видите доброто и позитивното в цялата работа, нивата на стрес значително ще намалеят, казват специалистите.

Празниците са време, когато се събираме с приятелите и семейството си, за да се насладим на тържествените мигове. Всички с нетърпение очакваме празниците, когато сме далеч от училище и работа. Въпреки това, ваканционният период може да бъде огромен източник на стрес.

Изборът на подходящи подаръци, украсата на елхата и дома, приготовленията в кухнята – всичко това ни натоварва емоционално и да отнеме голяма част от радостта от самия празник.

За да се предпазите от това, следвайте тези 4 съвета, за да се освободите от стреса и да се насладите на тържествените моменти.

1. Не се натоварвайте с повече от това, с което може да се справите

Ако семейството ви очаква от вас да бъдете домакин на празничните събирания тази година, но не мислите, че сте в състояние да се справите, не се страхувайте да ги откажете и да ги помолите те да бъдат домакини.

Може да обясните, че имате и други задължения, или че просто не разполагате с време, за да подготвите дома си за едно голямо парти. В същото време, предложете да помогнете с приготовленията като донесете част от храната или напитките. Така пак ще имате важен принос, без да се чувствате претоварени.

Подреждането на задачите по приоритети може да ви помогне да поддържате под контрол нивото на стрес. Ако е необходимо, направете списък на всичко, което трябва да свършете и подредете задачите по важност.

Според изследване на Харвард, описването на вашите цели на хартия помага драстично да се повишат шансовете за успех.

2. Правете нещо забавно всеки ден

Празниците не са време само за приготовления на украсата и в кухнята, трябва и време за игри. Можете да заделяте малко време за забавления, за да подхраните духа си с хора и дейности, които правят сърцето ви щастливо.

Ако не можете да си позволите това, прекарвайте време със семейството и приятелите си в правене на нещо, което не включва подготовка и усилия. Гледане на филми, игра на шах или „Не се сърди, човече”, хапване в любимия ресторант – каквото и да е.

3. Спазвайте здравословни хранителни навици

По време на празниците, можете да се изкушите да хапвате повече лакомства от обикновено. Само си помислете как ще се чувствате след това? Обещайте си, че ще спазвате нормалните си навици на хранене в празничните дни.

Не забравяйте, че компромисът да си угаждате „само по Коледа”, после може да се удължи с още няколко дни, седмица или месец. Това е и най-сигурният път към затлъстяването.

Ако обичате сладкото (а кой не го обича?), опитайте се да приготвяте десерти с по-ниско съдържание на мазнини. По този начин, все още можете да се насладите на любимите си храни, без да се притеснявате за това как ще се поберете в дънките си.

4. Приемайте нещата такива, каквито се случват

Животът е това, което се случва, докато си правим планове за бъдещето. Тази стара максима само доказва, че трябва да възприемаме всичко, което ни се случва, дори и изобщо да не е планирано.

Паят във фурната лесно може да изгори, или млякото да изкипи на котлона, ако през това време сте задрямали, или сте решили да си вземете душ.

Може да отидете на пазар с намерението да напазарувате за няколко часа всичко, което ви е нужно. Но да се върнете само с 1-2 покупки. Да съжалявате за това, което се е случило или би могло да се случи, е безсмислено.

Винаги има нов ден и нови възможности, така че не се притеснявайте, ако нещата не вървят по план. Намира се решение за всичко – каквото и да стане, поучете се от грешките си и продължете напред.