Казват, че очите са прозорец към душата. Хората придават всякакви значения на очите, като се започне от личностни характеристики и се стигне до цвета, който се приема като знак за романтична съвместимост.

За хората със зелени очи се говори, че са по-страстни, а от синеоките хора се очаква да бъдат по-романтични. За тези с кафявите очи се твърди, че са много емпатични.

Но какво очите ви наистина казват за вас? Каква информация може да се събере за вашето емоционално и физическо здраве, като погледнете в очите си? Знаете ли изобщо какви тайни крият очите ви?

Има осем неща, които очите ви могат да разкрият за вашето здраве. Те са формулирани на база медицински изследвания и показват връзката между вашата визия и нивото на уелнес.

1. Емоционален стрес

Интензивният стрес може да увеличи риска да развиете централна серозна ретинопатия, известна още като централен серозен хориоретинит. Болестта се среща по-често при мъже, отколкото при жени, в съотношение 2,7:1, а в 60-90% от случаите става дума за остра, класическа форма.

В последните години зачестяват и случаите при жени. Заболяването е характерно с отлепване на невросензорната ретина в областта на макулата.

Основните оплаквания са за виждане като през пелена или стъкло, както и поява на петно пред окото.

2. Депресия

Анализът на научната литература разкрива силна връзка между загубата на зрение и депресията. Ако дълго време не сте посещавали вашия очен лекар, а се чувствате депресирани, обадете се в кабинета му, защото проблемът със зрението или промените в начина, по който виждате, може да се дължат тъкмо на това емоционално състояние.

3. Безпокойство и социална изолация

Хората, които страдат от загуба на зрението си, често пъти не обръщат внимание на предупредителните знаци, а това са силно чувство на тревожност и изолация от другите, както и нежелание да изпълнявате дейности, които до неотдавна са ви носили удоволствие.

4. Рак

Ако сте със зелени очи, то вие имате един от най-редките цветове на очи на планетата! Смята се, че само 2% от населението в света има зелени очи.

Известно е обаче, че светлооките хора са по-застрашени от рак на очите. Това е свързано с нивата на меланин. Носете UV слънчеви очила за предпазване от вредните ултравиолетови лъчения.

Ако видите нарастващо тъмно петно върху ириса или други симптоми като виждане на мигащи светлини или замъглено зрение, незабавно се свържете с вашия лекар.

5. Блефароспазъм

Този конкретен медицински проблем е коварен природата, тъй като симптомите са едва доловими. Блефароспазъм е неволно мигане на очите или спазми на клепачите.

Ако забележите, че клепачите ви трептят неволно, или имате възпаление на очите, причината може да е точно в това. Други симптоми на блефароспазъм могат да са емоционално напрежение и умора. Посетете вашия очен лекар, ако имате такива симптоми.

6. Синдромът на компютърното зрение

Смятате ли, че понякога ви е трудно да се съсредоточите? Получавате ли главоболие? Усещате ли сухота в очите? Това може да бъде признак за Синдром на компютърното зрение (CVS). Този конкретен медицински проблем се случва с хората, които прекарват дълги периоде от време пред компютъра.

7. Диабет

Ако имате спукани кръвоносни съдове в очите, това може да е сигнал, че страдате от диабет или сте в преддиабетно състояние. Известно е, че диабетът уврежда и дори унищожава зрението, ако състоянието на висока кръвна захар не бъде овладяно.

Редовните посещения при вашия очен лекар може да помогнат за ранно диагностициране на диабета, преди да се превърне в сериозен здравословен проблем.

8. Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е известно също и като "тихия убиец". Ако забележите малки промени в кръвоносните съдове на ретината, посетете вашия лекар. Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, свързва промените в ретината с повишен риск от сърдечни заболявания.

Много хора не осъзнават връзката между зрението и психическото и физическото здраве. Ето защо е толкова важно да посещавате вашия очен лекар редовно и да го информирате за резки промени в зрението.