Чашата кафе рано сутрин е неизменна част от началото на работния ден на всеки втори средностатистически човек. Хората пият кафе всякак – в движение, на крак, в офиса, седнали в кафенето или на тихо у тях.

Напитката се слави освен с удивителните си ободряващи свойства, ами и с изобилието си от здравословни ползи, което носи на човешкия организъм. Много от нас не могат да функционират пълноценно, ако не са си взели ежедневната доза кофеин.

Все пак работният ден е дълъг, за разлика от продължителността на съня, който сме успели да си откраднем предишната нощ.

Абсолютно нормално е, хората да имаме нужда от подсилващо дейността ни средство. И най-често използваното такова е именно кафето.

То представлява истинско удоволствие за много хора и може да бъде определено като най-приятната част от деня им, но за други не е така.

Съществуват много мнения, що се отнася до това колко приятен е вкусът на чуждестранната напитка и докато за някои той граничи с божественост, има много хора, които далеч не мислят същото.

Напротив даже – изследванията показват, че огромен процент от почитателите на кафето всъщност го пият само за да се събудят сутрин, да се чувстват по-енергични и бодри, но не и защото всъщност го харесват.

За да се притъпи специфичния му вкус, изключително срещана практика е разреждането – било то с мляко, сметана, захар, повече вода и какво ли още не.

Тъй като обаче еднообразието омръзва, ви предоставяме 4 начина, по които можете да подобрите вкуса на сутрешното си кафе, ако не сте фенове на горчивия кофеин.

1. Добавете канела

Макар че канелата е доста по-популярна при сладкишите, тя намира място и в кафето на много от нас.

Освен че значително подобрява вкуса му и му придава един специфичен, леко натрапчив аромат, тя е и изключително полезна за здравето ни. Смесена с кафе, тя засилва метаболизма два пъти повече.

Също така подпомага антиоксидантните му свойства и понижава осезаемо нивата на кръвна захар в тялото ни. Същият ефект оказва и върху и холестерола.

2. Добавете какао

Забравете всичко лошо, което са ви говорили за шоколада – не става въпрос в случая за поредната опаковка, изпълнена с консерванти, а за пакетчето какао на прах от кварталната бакалия.

Чистото какао е мощен антиоксидант, играещ огромна роля за пречистването на кръвта. Научно доказано е, че присъствието му в кафето не само, че придава уникален вкус, ами и чувствително намалява риска от различни сърдечно-съдови проблеми.

3. Добавете резенче лимон

Колкото и странно да звучи, лимонът комбиниран с кафе върши чудеса. Вкусът на тази неизвестна комбинация е незабравим, а ползите от нея – много.

Всички са наясно колко благоприятно влияе лимонът на нашето здраве, поради високото си съдържание на витамин С. Заедно с кофеина, той създава една необикновена комбинация, бързо засилваща метаболизма на човека.

4. Направете го „по испански“

Малко мед на дъното, горещо мляко отгоре, поръсено с канела – доста нетипична за българския народ смес, може би звучаща леко...неприемливо.

Това е един от традиционните методи, по които испанците консумират сутрешното си кафе и всъщност се оказва една от най-добрите комбинации някога.

Благодарение на сладкия мед, кафето далеч не е така горчиво, а добавеното мляко и канела разсейват концентрацията на захарта по изключително приятен и нежен начин.

Ако не харесвате кафето, но имате нужда от него, съществуват много начини, по които да го направите по-приемливо за вашия вкус и същевременно по-полезно.

Развихрете въображението си с още нетипични комбинации – смесете еспресото си с черен чай като китайците или добавете жълтък, кафява захар и бита сметана като австрийците. А защо да не създадете и своя собствена рецепта?