Описание

Бяс представлява вирусно заболяване, с което може да се зарази човек от ухапване на заразено с вируса на бяс животно. Вирусният причинител е невротропен и се установява в структурните клетки на главния и гръбначния мозък, в които формира характерни телца на Бабеш-Негри.

То е било описано за първи път преди 4000 години. И въпреки големия напредък в диагностиката и начините за предотвратяването, днес заболяването е почти винаги смъртоносно за заразени хора, които не се лекуват своевременно.

Клиничното състояние се причислява към бавните вирусни инфекции като СПИН и може напълно да се предотврати с подходящо лечение. Необходимо е първо да се установи излагането на вируса и своевременно засегнатият да получи подходящи медицински грижи и това непременно трябва да се случи преди да се развият първоначалните симптоми.

Човешкият бяс е рядко заболяване в България, но поради нарастващата популация от свободно скитащи кучета, вероятността от поява на нови случаи значително нараства.

Какви са симптомите?

Скритият период на болестта при хората е най-често между 30 и 60 дни, но може да варира от по-малко от 10 дни до 1 или повече години.

При повечето хора заболяването се проявява чрез болка, изтръпване или парестеза /мравучкане/ около мястото на ухапването или от зоната, където е навлязъл вируса в тялото. В началото тези изяви на болестта могат да изглеждат като всеки вирус с изключение на усещането за мравучкане около мястото на ухапването.

Постепенно обаче засегнатият се влошава значително и развива много тежки симптоми като висока температура, объркване, хиперактивност и впоследствие гърчове и кома. Обикновено болните развиват необичайни съкращения и спазми на дихателните пътища, когато са изложени на вода, състоянието се означава като хидрофобия.

Също така е възможно да направят същата реакция и при движение на въздуха насочено към тях – аерофобия. В този момент засегнатият е в много тежко състояние и различните органи на тялото са засегнати от действието на вируса. Настъпва много мъчителната смърт на засегнатия, въпреки предприемането на терапията с медикаменти и поставянето на апаратно дишане.

В редки случаи се развива другата форма – паралитичната, която се свързва с ухапване от кръвосмучещ прилеп. В този случай засегнатият развива парализа или невъзможност да движи страната на тялото, на която е ухапването.

Но постепенно парализата засяга и другата страна на тялото и болният в крайна сметка умира. Тази форма на заболяването е значително по-рядко срещана от класическия бяс.

Лечение на бяс

При ухапване от животно, винаги трябва задължително трябва да промиете раната със сапун и вода и да дезинфекцирате повърхността ѝ с някакъв йоден антисептичен разтвор.

Това ще помогне за унищожаването на бактериите, които често проникват при ухапване, но също е установено, че така може да се намали вероятността от предаване на вируса на бяс, ако е животното е бясно.

Ако животното е домашен любимец, трябва незабавно да разберете името на собственика, неговия адрес и телефонен номер, ако е възможно. Тази информация ще спомогне на здравните власти, тъй като те могат да принудят собственика да направи изследване на животното за наличие на бесния вирус.

• Ако животното е диво или бездомно, направете опит да потърсите помощ от местните здравни власти, които да стартират процедура по улавянето му за изследване