Описание

Бяс представлява вирусно заболяване, с което може да се зарази човек от ухапване на заразено с вируса на бяс животно. Вирусният причинител е невротропен и се установява в структурните клетки на главния и гръбначния мозък, в които формира характерни телца на Бабеш-Негри.

То е било описано за първи път преди 4000 години. И въпреки големия напредък в диагностиката и начините за предотвратяването, днес заболяването е почти винаги смъртоносно за заразени хора, които не се лекуват своевременно.

Клиничното състояние се причислява към бавните вирусни инфекции като СПИН и може напълно да се предотврати с подходящо лечение. Необходимо е първо да се установи излагането на вируса и своевременно засегнатият да получи подходящи медицински грижи и това непременно трябва да се случи преди да се развият първоначалните симптоми.

Човешкият бяс е рядко заболяване в България, но поради нарастващата популация от свободно скитащи кучета, вероятността от поява на нови случаи значително нараства.

Какви са симптомите?

Скритият период на болестта при хората е най-често между 30 и 60 дни, но може да варира от по-малко от 10 дни до 1 или повече години.

При повечето хора заболяването се проявява чрез болка, изтръпване или парестеза /мравучкане/ около мястото на ухапването или от зоната, където е навлязъл вируса в тялото. В началото тези изяви на болестта могат да изглеждат като всеки вирус с изключение на усещането за мравучкане около мястото на ухапването.

Постепенно обаче засегнатият се влошава значително и развива много тежки симптоми като висока температура, объркване, хиперактивност и впоследствие гърчове и кома. Обикновено болните развиват необичайни съкращения и спазми на дихателните пътища, когато са изложени на вода, състоянието се означава като хидрофобия.

Също така е възможно да направят същата реакция и при движение на въздуха насочено към тях – аерофобия. В този момент засегнатият е в много тежко състояние и различните органи на тялото са засегнати от действието на вируса. Настъпва много мъчителната смърт на засегнатия, въпреки предприемането на терапията с медикаменти и поставянето на апаратно дишане.

В редки случаи се развива другата форма – паралитичната, която се свързва с ухапване от кръвосмучещ прилеп. В този случай засегнатият развива парализа или невъзможност да движи страната на тялото, на която е ухапването.

Но постепенно парализата засяга и другата страна на тялото и болният в крайна сметка умира. Тази форма на заболяването е значително по-рядко срещана от класическия бяс.

Лечение на бяс

Лечението след ухапване от животно, особено ако съществува риск от заразяване с бяс, изисква специфични стъпки, които не само предпазват от инфекции, но и помагат за ограничаване на разпространението на този опасен вирус. Незабавната реакция след ухапване е от съществено значение за предотвратяване на сериозни здравни последици.

Една от първите и най-важни стъпки след ухапване е промиването на раната със сапун и вода. Това помага за отстраняване на замърсяванията от ухапването и намалява вероятността от развитие на инфекция.

След това е изключително важно да се дезинфекцира раната с антисептично средство като йоден разтвор, което помага за унищожаване на бактерии и вируси.

Като допълнителна предпазна мярка, ако ухапването е от домашен любимец, е от съществено значение да се опитате да получите информация за собственика на животното. Името, адресът и телефонният номер на собственика са от полза за здравните власти, за да може да се предприеме необходимото следствие и да се осигури изследване на животното за наличие на бяс.

В случай че ухапващото животно е диво или бездомно, е препоръчително да се потърси помощ от местните здравни власти.

Те разполагат с процедури и ресурси за улавяне на такива животни с цел извършване на необходимите изследвания за бяс. Важно е да се отбележи, че тези стъпки не само предпазват от лични рискове, но и спомагат за предотвратяване на разпространението на бяса в общността.

За да се увеличи осведомеността и разбирането за процедурите след ухапване от животно, е от съществено значение да се споделя информацията сред обществото.

Популяризирането на правилните практики при ухапване може да спаси живота на хора и да ограничи разпространението на инфекции и опасни вируси като бяса.

В същност, отговорното и бързо реагиране след ухапване от животно, спазвайки необходимите стъпки за лечение и предпазни мерки, е от ключово значение за поддържане на общественото здраве и безопасност.

Как да се предпазим?

Предпазването от бяс е от съществено значение за нашето здраве. За да се избегнат рисковете, свързани с този опасен вирус, следва да се вземат определени предпазни мерки.

Първо, е важно да се ваксинират всички домашни животни срещу бяса и да се спазват редовните им ветеринарни прегледи.

Избягването на контакт със заразени или диви животни е също от съществено значение. При близък контакт с неизвестни животни, избягвайте да ги докосвате и потърсете медицинска помощ.