Според статистиката гражданите на САЩ водят по-продължителен живот в сравнение с предшествениците си, но все повече от тях развиват хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови болести.

Според доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията: „Почти половината от възрастното население има хронични проблеми.“

Такава потресаваща статистика може да бъде причина да се смята, че резултатите от тези увреждания и заболявания се дължат на процеса на стареене. Експертите обаче смятат, че има начини с помощта, на които може да останете здрави, силни и щастливи дори през златните си години.

Никога не е късно

Никога не е твърде късно да започнете да водите здравословен начин на живот. Дори и през 60-те и 70-те години, възрастните могат да предприемат действия, чрез които ще понижат риска от развитие на хронични болести.

Маргарет Мур, която работи като здравен съветник казва: „Мисля, че имаше мит, според който след 60-65 годишна възраст не можеш да направиш нищо повече за здравето си. Всъщност наистина съществуват начини, чрез които можете да подобрите физическата активност и здравето си дори и в по-напреднала възраст.“

„Със сигурност ще настъпят промени в тялото, които са свързани с процеса на остаряване“, казва Мур, „но това не трябва да означава, че задължително сте изложени на развитие на някаква болест.“

Увеличете нивата на физическата активност

Най-лесния начин да подобрите здравето си и да се предпазите от хронично заболяване е, като извършвате ежедневно някакъв тип физическа активност.

„Познавам пациенти, които са започнали да се упражняват след 70-годишна възраст и пожънаха големи успехи от решението си“, казва Кармел B. Дайър, директор на отдела по гериатрична и палиативната медицина в Университета на Тексас. Упражненията помагат да се контролира телесното тегло, да се понижи кръвното налягане и да се укрепят мускулите, което ще ви предпази от нараняване след падане.

С увеличаването на мускулната маса тялото подобрява метаболизма си, което означава, че може да се избегне употребата на някои лекарства.

Физическата активност понижава риска от и опасността от деменция. Всъщност възрастните хора не се нуждаят от натоварващи тренировки във фитнес зала, препоръчително е да извършват по-леки дейности като ходене или градинарство.

Останете подвижни

Според д-р Дайър: „Раздвижването и разтягането имат изключителни ползи за здравето. Мускулите са склонни да се съкращават, когато не са активни, но разтягането, което е характерно в йогата ще подобри гъвкавостта ви.“

„Не мисля, че пет минути разтягане сутрин ще ви затрудни поради възрастта, но със сигурност ще се окажа полезно за здравето. Освен това редица изследвания показват, че хората, които практикуват йога подобряват гъвкавостта си и това може да помогне за облекчаване на дискомфорта от хронични заболявания като фибромиалгия и артрит“, съобщават изследователи от университета за здраве и наука в Орегон.

„Йогата учи пациентите на набор от техники като дишане и медитация, а в допълнение подобрява силата и баланса“, казва Джеймс Карсън, клиничен психолог и здравен асистент в OHSU.

Контролирайте теглото си

Проучванията показват, че ако се придържате към здравословно тегло, чрез упражнения и правилно хранене може да извлечете редица ползи за здравето си.

Ако поддържате теглото си ниско, ще намалите риска от диабет, който засяга около 23,3 милиона американци. Според проучванията тези мерки ще ви помогнат да се предпазите от някои видове артрит, които затрудняват дейността на 19 милиона американци, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Още 4 съвета как хората в напреднала възраст да живеят по-здравословно, търсете в Lechenie.bg