Флибансерин е първото лекарство, изтъквано като медикамент, който влияе на женското либидо. Въпреки че някои организации определят сексизма за един от факторите, поради които медикаментът не е получил одобрение до момента експертите предполагат, че безопасността е основна причина за отхвърлянето му от Агенцията по храните и лекарствата.

„Дори лекарството Флибансерин да получи одобрение има малка вероятност ефекта от употребата му да наподобява сексуалната възбуда, която е резултат от приема на Виагра“, обясняват д-р Мери Джейн Минкин експерт по акушерство и гинекология в Йейлския университет по медицина в Ню Хейвън, Кънектикът и д-р Елизабет Кавалер, уролог в болница „Ленокс Хил“, в Ню Йорк.

„Причината се дължи на ефекта на Флибансерин, който е насочен върху сексуалното желание. Според изследванията този въпрос е много по-сложен от механиката на производителността“, обясняват Минкин и Кавалер.

Освен това, учените не са дефинирали точно колко ниско трябва да бъде желанието за секс на едно лице, за да се смята, че се наблюдава ниско либидо.

Сексизъм или безопасност?

Няколко феминистки организации посочват, че 26 медикамента за мъже със сексуална дисфункция са пуснати в продажба, но нито едно от предложените лекарства за жени не е било одобрено. Те твърдят, че Агенцията по храните и лекарствата многократно отхвърля заявленията за одобряване на Флибансерин, поради сексистки убеждения, според които жените не би трябвало да се нуждаят от сексуални удоволствия.

Според д-р Минкин: „Тези цифри са подвеждащи, понеже има само няколко активни съставки в медикаментите за сексуална дисфункция при мъжете. Има няколко лекарства, които са в последните фази на проучванията и са насочени към ниското сексуално желание при жените. Например, медикаментите Либридос и Либридо, произведени от от компанията „Emotional Brain“, които съчетават тестостерон или силденафил (активна съставка на Виагра и Буспар, който се използва при лечение на депресия) с цел лечение на жени с ниско либидо.

Според д-р Минкин все още има съмнения дали лекарството е напълно безопасно, понеже данните от последния път не са били достатъчни за одобряване на медикамента.

Според проучванията той стимулира либидото, като променя нивата на мозъчните химикали - допамин и серотонин, които играят важна роля за повишаване на желанието, мотивацията, апетита и ситостта.

В последните проучвания, в които са участвали жени преди периода на менопауза се съобщава за странични ефекти като гадене, виене на свят и сънливост. Всъщност медикаментът трябва да се приема ежедневно, а това повишава риска от дългосрочни странични ефекти.

Необходимостта от ежедневен прием е причина за отхвърляне на продукта от Агенцията по храните и лекарствата. В началото на клиничните изпитания върху ефективността му е съобщено и за значителни странични ефекти.

Според д-р Минкин: „Има огромна разлика между Виагра и Флибансерин. Двата медикамента не могат да се сравняват, поради причината, че употребата на Виагра помага на мъжете, които искат да правят секс, като увеличава притока на кръв към пениса, а ефекта от Флибансерин се акцентира върху желанието, понеже жените, които участват в изследването могат да правят секс, без това да предизвиква болка или дискомфорт“, казва д-р Минкин.

„Стимулирането на всякакъв вид на желание с помощта на медикаменти е трудно“, според Кавалер. „Как може да накарате някой да желае да прави секс? Как може да накарате някой иска да желае на ходи на работа сутрин? Аз не мога да си обясня как едно хапче може да направи това“, казва Кавалер на живо пред „Science“.

Според нея: „ Трябва да се вземе предвид, че сексуалното желание отслабва в различни периоди от живота, което е напълно нормално, особено при семейни и здравословни проблеми.“