Всички изменения по кожата на бебето са причина за сериозно безпокойство у неговите родители. Нежната кожа на новороденото действително често служи като „врата“ за най-различни инфекции.

Но не при всеки кожен обрив е нужно да се бие тревога.

При някои заболявания на кожата на бебетата не е необходимо никакво медицинско лечение.

1. Токсичен еритем на новороденото /ТЕН/

Това е обрив, който се появява по кожата на бебето, в 1-ви или 2-ри ден от живота му. Външно наподобява на характерния обрив при дребна шарка или уртикария: розови петна с неправилна форма с размер от 0.5 до 3 см.

Най-често те се появяват по торса, но понякога и по външната страна на горната част на крайниците. По главата или лицето никога не се формират характерните за токсичния еритем за розови петна.

Понякога в центъра на петната могат да се появят малки мехурчета – първоначално прозрачни, а след това белезникави.

Смята се, че ТЕН се появява в резултат на недостиг на течности или като следствие на раздразнението на кожата на бебето от хормоните и токсините от неговата майка, попаднали в неговия организъм при раждането му.

Не е необходимо никакво лечение на това кожно „заболяване“, тъй като обривът изчезва внезапно между 5-ия и 7-ия ден от живота на бебето.

2. Запушени мастни жлези /милиум/

По носа на новороденото и околните зони се появяват малки бели пъпки, наподобяващи акне. Зачервяване или други признаци на възпаление около тях не се наблюдават.

Смята се, че мастните жлези на бебето се запушват поради въздействието на хормоните на майката. Порите се отварят самостоятелно след 2-3 седмици.

3. Бебершко акне /неонатална пустулоза на главата или неонатално акне/.

Акнето се проявява при 20% от новородените. Малки бели пъпки по цялото лице с най-голяма гъстота по бузите и често са „обгърнати“ от червен ореол.

Родителите не трябва да се притесняват, тъй като те не създават никакво безпокойство за бебето. Обикновено се появяват около третата му седмица.

Изчезват спонтанно не по-късно от 4-ия му месец. Използването на кремове и мазила с кортикостероиди може да облекчи и ускори този процес.

Но не е препоръчително, тъй като бебешката кожа е прекалено тънка и много бързо се абсорбират нанасяните върху нея вещества.

И освен това при обичайната грижа за хигиената на бебето, като ежедневното измиване, баня и прилагане на стандартна детска козметика, обривът изчезва, без да останат никакви трайни поражения по кожата.

4. Монголоидни петна

Често при новородените от южните и източните народности, а също при афроамериканците веднага след раждането се появяват пигментни петни с различна големина и размери.

В България се формират предимно по кожата на бебетата с по-мургава кожа. При новородените с бяла кожа се срещат по-рядко, в по-малко 10% от случаите.

Те се образуват поради по-дългата продължителност на живота на кожните клетки – меланоцити . Най-често се образуват по сакрума, хълбоците и раменете и са със сиво-син, а понякога и със зеленикаво-кафяв цвят.

В повечето случаи изчезват без лечение до навършването на 2-годишна възраст на детето, но понякога и в предучилищна и ранна училищна възраст.

Изключително рядко, в 3% от случаите, монголоидните петна могат да се запазят и във зряла възраст.

5. Потница или подсичане

Това е незаразно кожно заболяване, което възниква поради неправилната грижа за бебето. Основната причина за подсичането е прегряването.

Не е учудващо, че потницата е позната и с наименованието „топлинен обрив“. За появата на кожното заболяване е от значение и типа кожа на бебето.

Към момента на раждането потните жлези на детето са напълно развити, но техните канали все още не са отворени. При прегряването на кожата на бебето потните жлези започват да функционират, като освобождават секрет, който ги препълва и започва да се просмуква в съседните тъкани.

Разширяват се и кръвоносните съдове, развива се асептично възпаление. Но общото състояние на бебето не се влошава от подсичането. Температурата му не се повишава, се храни и спи нормално.

Основният метод за лечение е да се преустанови прегряването на кожата на бебето. След като това бъде направено, обривът от подсичането почти незабавно започва да избледнява и напълно изчезва след 1-2 дни.

Препоръчват се задължителни ежедневни бани, като се добавя към водата за къпане разтвор на калиев перманганат. Не на кристали, а предварително подготвен 5% разтвор от тях, за да предотвратите попадането върху тънката бебешка кожа на твърди кристали.