Освен като средство за отслабване диетата може да бъде добър съюзник при подобряване на здравословното състояние на тялото. Необходими са някои прости промени, насочени към подобряване на кръвното налягане и здравето на цялото тяло. Изпробвайте 5 идеи, които ще ви помогнат да изглеждате и да се чувствате отлично.

Диета с нискогликемичен индекс

Диетата, в която се проследява гликемичният индекс се основава на идеята, че въглехидратите могат да доведат до бързо повишаване на нивата на кръвната захар трябва да се избягват.

Трябва да се фокусирате върху консумацията на „правилни“ въглехидрати, за да запазите кръвната захар балансирана.

Храните с нисък гликемичен индекс са ръжен хляб, ръж, овесени ядки и трици, макаронени изделия, киноа, боб и леща. Консумирайте повече плодове и зеленчуци.

Въпреки че диетата с ниско гликемичен индекс помага за загуба на теглото, помага на пациентите с диабет тип 2 или преддиабет. Освен че регулира нивата на кръвната захар, контролира и понижава общия риск от диабет и увеличава липопротеините с висока плътност, като предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

В клинично проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация през 2008 г., участват 210 души. Те спазват диетата в продължение на шест месеца. Доказано е, че е ефективна при контролиране на нивото на кръвна захар, отколкото диетите с високо съдържание на фибри, в които се използват зърнени култури.

Вегетарианска диета

Въпреки че вегетарианците се смятат привърженици на религиозни или екологични каузи, диетата на растителна основа носи редица ползи за здравето. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, проучванията показват, че вегетарианците са изожени на по-малка вероятност от затлъстяване, коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане и диабет.

„Повечето вегетариански диети, дори тези, които включват яйца и млечни продукти, често са по-малко наситени с мазнини и холестерол, а съдържат повече сложни въглехидрати, диетични фибри, магнезий, фолиева киселина, витамин С и Е. Опасенията, че вегетарианската диета не разполага с протеини и важни витамини могат да бъдат преодолени с внимателно планиране хранене и балансирана диета“, според Националния институт по здравеопазване.

DASH диета

„DASH“ - означава „диетични подходи да спиране на хипертония“. Това е диета, одобрена от Националналния кардиологичен институт като отлично средство за понижаване на кръвното налягане. Голяма част от плана за хранене е по-скоро интуитивен. Диетата включва балансирано хранене с плодове, зеленчуци, ниско съдържание на мазнини и млечни продукти, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, боб, семена и ядки. В тази диета съдържанието на натрий, захар, мазнини и червено месо е силно ограничено.

При тази диета не е разработен специален пример за количеството калории, които трябва да се приемат. Въпреки че дневният прием на калории и броят на допустимите порции трябва да съответства на възрастта и нивото на физическа активност, които се различават при всеки човек.

Понижаването на кръвното налягане може да се осъществи още в първите две седмици от диетата. Проучване на изследователите от университета „Дюк“ през 2010 г., в което участват 144 доброволци с наднормено тегло показва, че диетата понижава систоличното кръвното налягане с 11 точки и диастоличното артериално налягане със 7.

Според проучването диетата „DASH“ в комбинация с упражнения може да намали систоличното кръвно налягане с 16 точки, а диастоличното с 10.