Блефаритът не е нищо друго освен едно обикновено възпаление на клепачите. Симптомите на блефарит включват усещане за парене, замъглено зрение, загуба на мигли, сълзене и зачервяване на очите, пенливи сълзи и сърбеж или подуване на клепачите.

Възможно е сутрин клепачите да се отварят по-трудно поради образуването на корички върху миглите или по ръбовете.

Пърхотът, неправилното функциониране на мастните жлези на клепачите, нарушенията в целостта и здравината на кожата или бактериална инфекция са някои от причините, свързани с появата на блефарит.

Блефаритът се дели на два вида - преден и заден блефарит. Той е много често срещано заболяване, което засяга не само клепачите, но и космените фоликули на миглите.

При липса на навременни адекватни мерки обаче, той лесно може да се превърне в хронично състояние. Ако сте засегнати от блефарит е добре да знаете, че естествените методи са много евтини и не по-малко ефективни.

1. Масло от черен касис

Маслото от черен касис е много полезно и благотворно за лечение на блефарит. То би могло да бъде един ценен елемент от диетата ви и да допренесе много повече от това просто да ви спаси от блефарита. Този метод за лечение помага за възстановяването на влагата в косата и кожата.

Маслото от черен касис е източник на гама - линоленова киселина - вид незаменима мастна киселина, която помага за насърчаването растежа на косата и заздравяването на кожата. Препоръчителното потребление е в дози от петстотин милиграма два пъти дневно след хранене. Продължете да използвате това лекарство от шест до осем седмици и намалете дозата на половината когато установите подобрение.

2. Масло от иглика и топла вода

Маслото от иглика е полезно за страдащите от блефарит. Този естествен лек помага при възстановяването на влагата в косата и кожата. Топлата вода от своя страна също е полезна и оказва благоприятен ефект при лечението.

Вземете една топка памук и да я потопите в топлата лечебна течност. Нежното триене по ръбовете на клепачите ще помогне за отстраняването на люспите.

Продължете да използвате това лекарство два пъти на ден. Правете това сутрин и преди да заспите докато пърхотът от очите се отстрани напълно. Това лекарство може да се използва два пъти седмично.

3. Омега 3 мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са полезни за лечение на блефарит и за намаляване на симптомите. Освен това диетата с омега 3 мастни киселини е цялостно много полезна за здравето.

Мастните киселини могат също да бъдат приемани под формата на добавки. Храни като ленено семе, сьомга, орехи, пъстърва и риба тон са някои от най-добрите източници на омега 3 мастни киселини. Тази диета също така има много благоприятен ефект при розацея.

4. Невен и лайка

Невен е една от най-полезните билки, за които трябва да знаете, в случай на блефарит. Той се предлага в аптеките и под формата на мехлем.

Този мехлем може да се прилага върху засегнатата област, като помага за успокояване на раздразненото място и областта около него. Лайката също е от голяма полза за пациентите, страдащи от блефарит.

Може да се прави компрес с хладни и влажни торбички от чай лайка. Накиснете пакетчетата лайка в гореща вода и ги оставете да се охлаждат. После легнете по гръб и ги поставете на очите. Може също да използвате и топче памук, с който да почиствате очите след като го сте го напоили с отварата от лайка.

5. Бебешки шампоан

Бебешкият шампоан също е полезен при лечението на блефарит. Пригответе разреден разтвор на петдесет процента бебешки шампоан. Вземете мокра и топла кърпа и нанесете разтвора на бебешкия шампоан с помощта на показалеца.

Мек и щадящ сапун може да се използва вместо бебешки шампоан. Нежно натъркайте разтвора върху клепачите и миглите. След това почистете внимателно с топлата и влажна кърпа. Измийте очите обилно с вода.