Навън е облачно и неприятно, а нашето настроение както и температурата въздуха постепенно се понижава. Не търсете у себе си симптомите на есенна депресия, тъй като съществува средство, което бързо ще сгрее тялото и душата ви.

И това е горещият шоколад, и в тази статия подбрахме 5 факта за ползата от тази изключително подходяща напитка за мрачната и хладна есен.

1. Ниска калоричност

Класическата рецепта за горещ шоколад е разтапянето на черен шоколад на блокче, да се смеси с вода и да се пресипе в съд с кипящо мляко.

След това ароматната смес се разбива до поява на пяна, като предварително се добавя подсладител. Средната калоричност на една такава напитка е около 150 килокалории, но многократно нараства, поради наличието на захар.

Заменете захарта със стевия или с мед и ще получите сладко, вкусно и полезно лакомство, което няма да се отрази на фигурата ви.

2. Витамини и минерали

Качественият черен шоколад съдържа множество полезни вещества – витамини РР, Е, В2, В1, А калий, фосфор, магнезий, желязо, фолиева киселина.

Когато го използвате за приготвяне за приготвяне на напитка, ще подпомогнете функцията на кръвоносните съдове, главния мозък, мускулните влакна и нервната система.

3. Добро настроение

Когато пием горещ шоколад, настроението ни се повдига не само благодарение на неговия чудесен вкус и аромат.

А това се дължи на факта, че в какаовите зърна се съдържа допамин, анадамид, серотонин, фенититиламин – естествени невромедиатори, които влизат в състава на много стимулатори.

Получавайки тези вещества от напитката, ние ставаме по-бодри и по-весели.

4. Антиоксиданти

В състава на горещия шоколад присъстват и антиоксиданти – полезни вещества, неутрализиращи действието на свободните радикали.

Също така участват в синтеза на биологично активни вещества, отговарят за енергийните процеси в клетките и според някои данни са способни да забавят процеса на стареене на живите организми.

5. Стабилизиране на кръвното налягане

Черният шоколад съдържа вещества от групата на флавоноидите, биологичните функциите на които са активиране на ензимите и нормализирането на обмяната на веществата.

Също така благотворно въздействат на здравето на сърцето и кръвоносните съдове, стабилизирайки артериалното налягане и понижавайки риска от развитие на хипертония.

Така, ако време от време се изкушавате от чашка горещ шоколад, приготвен с добавен естествен заместител на захарта и обезмаслено мляко или такова с по-ниска масленост – например – 1-2%, вие осигурите на тялото си доста полезни вещества, а на себе си ще доставите огромно удоволствие, което е изключително важно за поддържане на здрава психиката.

Психолози вече алармират за рисковете, на които излагате психиката при вманиачаване на тема здравословно хранене, тъй като постоянните ограничения, които човек си налага са изключително вредни.

И дори ако този начин на хранене бъде продължен до безкрай е възможно да се стигне до изключително тежки психически и нервни разстройства, които напълно да опустошат човешката личност.

Затова макар и да не трябва да прекаляваме, е необходимо периодично да си доставяме удоволствие, позволявайки си да си поглезим, като се насладим на храните и напитките от групата на забранените като сладкиши, торти и пасти, а също и на горещ шоколад, който както посочихме се отразява изключително благоприятно на настроението в мрачната и влажна есен.

А доброто настроение е в много по-голяма степен определящ фактор за доброто състояние на вътрешните органи от която и да е вредна храна.