За красотата и здравето на косата жените полагат огромни усилия. Порастването на относително дълга коса, която да се отличава с обем и блясък, не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

С мъжката коса всичко е доста по-лесно, но и там се среща проблема – пърхот, косопад и също цъфтящи краища.

Цъфтящите краища са признак на неподдържана и болна коса. Но има и друг проблем, който е по-забележим и също изискващ решение, това е накъсването на косата.

Защо косата се накъсва?

Тези, които са чували или пряко се сблъскват с този проблем, правят 2 основни заключения – или косата не се поддържа, както трябва, или по природа е слаба и колкото и старания да се полагат, продължава да се накъсва. Но най-често проблемът е доста по-сериозен.

Косата, както и ноктите, се намират в тясна взаимовръзка с кожата. А последната като най-големият орган винаги отразява общото здравословно състояние на организма.

Функционирането на червата и на черния дроб, хормоналният фон, съотношението на витамините и минералите , както и много други фактори се отразяват н състоянието на кожата.

Дали косата ще е мазна или суха, дали ще се образуват цъфтящи краища или пък косата изобщо няма да може да порасне и ще започне да се накъсва – всичко това се намира в пряка зависимост от физиологичните процеси в организма.

Грижата за косата е от второстепенно значение, въпреки това не бива да се пренебрегва.
Понякога косата се накъсва, защото е слаба по природа, но това са изключително рядко, 2-3% от общия брой случаи.

Най-чести, но все така игнорирани причини за накъсването на косата следните:

• Дисбаланс и/или недостиг на витамини и минерали;

• Дисфункция на мастните жлези – понижаване на тяхната активност, която може да бъде обусловена от следните физиологични нарушения:

1. Желязодефицитна анемия;
2. Заболявания на стомашно-чревния тракт;
3. Паразитни заболявания;
4. Заболявания на бъбреците;
5. Кожни и микотични заболявания;

Какво да правите при накъсване на косата?

Всяка назначена от лекар терапия за лечение при такива случаи може да бъде допълнена и от външно въздействие върху косата.

Тоест освен нормализация на витаминно-минералния баланс и/или на хормоналния фон, лечение на хронични възпалително-инфекциозни заболявания, винаги е уместна и правилната грижа за косата.

По-долу приведените мерки позволяват косата да се защити от накъсване, но ако проблемът не се реши комплексно, то проблемът ще се завърне, веднага щом прекратите съответните процедури.

И затова съвместявайте козметичните мерки с общата терапия въз основа препоръките на лекаря.

Ако косата се накъсва, от домашните средства избирайте тези, които укрепват структурата на косъма, като го подхранват и овлажняват.

При такъв проблем с косата са най-ефективни етеричните и растителните масла, като могат да се добавят в маските или да се нанасят отделно по краищата на косата или други проблемни участъци.

Правилното използване на растителни масла, когато косата се накъсва, осигурява възстановяването на кератиновия слой на косата, като същевременно не се създава досадния ефект на „неизмитата коса“. Трябва да имат предвид маслото от репей, зехтинът, рициновото масло.

Полезно е косата да се намаже, след като се измие, но трябва да се изчака малко да изсъхне или леко се подсуши, тоест маслата се нанасят на влажна, а не на мокра коса.