Има разнообразни начини за подобряване на еректилната дисфункция. Ново изследване на списание за сексуална медицина показва, че има няколко фактора като килограми, прием на алкохол и физическа активност, които помагат за възстановяване на еректилната функция.

В това проучване изследователите от Австралия анализират данни от 765 мъже на възраст между 35 и 80 години. Голяма част от участниците в проучването са в напреднала възраст. Изследователите използват въпросник, в който събират данни за сексуалното желание, активност и предпочитания на пациентите. След това оценяват дали еректилната функция на мъжете съвпада с друг въпросник.

Участниците са помолени да опишат фактори като тегло, прием на алкохол, физическа активност, депресия и сън. Когато резултатите се сравняват с тези на следващата възрастова група, в която мъжете са с пет години по-възрастни се установява, че здравословните навици подобряват сексуалната функция с времето.

„И въпреки че това изследване обхваща предимно по-възрастните мъже, въпросите с еректилната дисфункция, все по-често засягат младите“, казва Дария Падуч, уролог и специалист по сексуална медицина в Ню Йорк в „Weill Cornell Medical Center“.

„Основната част от пациентите ми са на възраст между 30-40 години, най-добрият съвет, към който могат да се придържат е да променят навиците си.“ Д-р Дария Падуч предупреждава, че сексуалната дисфункция при мъжете може да бъде резултат от нещо, което е животозастрашаващо, например сърдечно-съдови проблеми. „Виждал съм сексуална функция, която се подобрява след като пациента промени навиците си.Тези хора често са в състояние да приемат лекарства, без да забелязват понижаването на тяхната сексуална функция.“

Теглото

Поддържането на здравословно тегло помага за подобряване на сексуалната функция. „Мъжете, които имат наднормено тегло произвеждат много по-ниски нива на тестостерон, които играят основна роля в понижената сексуална функция“, казва Падуч. Поради тази причина, съветва пациентите си да променят храненето си и да отслабнат, когато имат проблеми с ерекцията.

Сънят

Сутрешната ерекция може да се дължи на моделите на съня. „Когато имам пациент с еректилна дисфункция, питам партньора му дали хърка, когато спи. Ако отговорът е положителен, вероятно причината се дължи на сънна апнея.“ Сънната апнея може да прекъсне вашия цикъл на съня, а това оказва влияние върху нормалните цикли на ерекцията, които се проявяват през нощта. Разбира се, лишаването от сън се отразява на желанието за секс, затова д-р Падуч, съветва своите пациенти да си набавят необходимата почивка всяка нощ.

Упражненията

„Преди няколко седмици пациент ми каза, че когато посещава фитнеса има редовна ерекция, но когато спре това отразява и на сексуалните му възможности.“ Разбира се, физическата активност е чудесен начин да отслабнете, но изследванията показват, че имат положителна роля и в сексуален аспект. Упражненията са причина за повишаване на нивата на тестостерон, което помага да се увеличи желанието.

Диетата

Понижаването на холестерола помага за увеличаване на нивата на тестостерон, което е от решаващо значение при проблем със сексуалната функция. Високите нива на кръвна захар при мъже с диабет могат да се отразят негативно на сексуалната му функция. В тези случаи, загубата на килограми може да се осъществи, като се установи контрол върху храните и напитките, които съдържат захар.

Консумацията на алкохол

Дори употреба на малко алкохол може бъде причина за еректилна дисфункция при мъжете. Разрешени са до две напитки дневно, за да се понижи рискът от сърдечно-съдови проблеми, които са основна причина за еректилна дисфункция. „Изследванията с животни показват, че високите количества алкохол, причиняват точно обратното на сексуалната възбуда. Алкохолът потиска централната нервна система и понижава чувствителността към сексуалните сигнали.“