Женската сексуалност отдавна престана да бъде неудобна тема. Но догмите и стереотипите от миналото по инерция продължават да присъстват в съзнанието на повечето от нас.

Същевременно много от проблемите в интимната сфера на жените възникват поради изкривена представа за сексуалността. Ето няколко устойчиви митове, които бяха опровергани от учените през последните години.

Мит №1 – жените са моногамни по своята природа

С други думи, за жената /за разлика от мъжете/ се твърди, че дълбоко в своето съзнание е генетично програмирани да изпитват влечение към един единствен партньор.

Често това убеждение се представя като нещо естествено и разумно от гледна точка на физиологията. Тъй като биологичната цел на жената е да роди здраво потомство, тя е необходимо да бъде избирателна и да запази своята вярност към един единствен партньор.

Но не всичко е толкова очевидно. След няколко години връзка с един единствен партньор желанието за интимни ласки рязко намалява.

За това пише журналистът Даниел Бергнер /Daniel Bergner/ в своята книга „Какво искат жените? Пътешествие в науката за женските сексуални желания“ /“What Do Women Want? Adventures in the Science of Female Desire“/ с препратка към изследването на Медицинския център на Хамбург - Епендорф /Германия/.

А психолозите от университета Гуелф /Канада/ неотдавна потвърдили – сексуалното влечение към постоянния партньор започва да се понижава дори по-рано в сравнение с мъжете.

Авторите смятат, че тази ситуация е възможно да е свързана с хормоналните изменения, но и с това как жената се чувства в отношенията си с партньора – близка ли е тя с него, усеща ли се женствена и желана.

Мит №2 – женското сексуално желание намалява с възрастта

Възможно ли е да е вярно, че жените с изменението на тяхната физиология с напредването на възрастта по принцип загубват интерес към интимните ласки? Но и тази представа не е подкрепена със сериозни доказателства.

Съгласно изследване, проведено от учени от Тексаския университет, жените на 30-40-годишна възраст всъщност са по-сексуално активни, отколкото когато са 20.

Освен това 40-годишните жените изпитват по-мощни оргазми и имат повече шансове да достигнат до множествен оргазъм, според доклада на Харвардското медицинско училище.

„Понижаването на сексуалното желание обикновено е свързано не с възрастта, а с психологическите проблеми “ – твърди психологът д-р Сюзан Куилям, автор на книгата „Нова радост от секса “ - „Отказвайки се от секса в зряла възраст, жените дори и не подозират какъв потенциал от тяхната чувственост е останал неразкрит.“

Мит №3 – жените мислят за секс по-малко, отколкото мъжете

Сред потребителите, които гледат еротика в глобалната мрежа, всеки 3 е от женски пол /по данни от проучване на рейтинговата агенция Nielsen/Ne от 2012 година/.

Но според психолозите самата природа на женското възбуждане е по-сложна. Женското либидо е по-чувствително към по-широк спектър от стимули като думи, образи и звуци. Освен това жените са по-склонни да бъдат по-малко искрени, отговаряйки на въпроси, отнасящи се за сексуалното им поведение.

Мит №4 – на жените им е необходимо много време, за да се възбудят

За да достигнат до състояние на сексуална възбуда на жените им е необходимо еднакво време. До този извод достигнали психолози от университета Макгил /Канада/.

Мит №5 – сексът кара жените да се влюбват. Техните чувства се определят до голяма степен от хормоните.

Според професорът по психология от Ратгерския университет Бари Комисарук, оргазмът води до освобождаването на „хормона на любовта“ окситоцин, както при мъжете, така и при жените. Няма никакви доказателства за това, че този хормон влияе по-особено на нежния пол.