Ако през студените зимни месеци най-често ни засягат простудните заболявания, то през идващото лято ни дебнат не по-малко опасни инфекции.

В България, според неофициалните данни на пациентските организации, от хронична форма на хепатит С боледуват 100 хиляди души, а от хроничната форма на хепатит В около 400 хиляди души. Но много от тези хора дори и не подозират за своите диагноза.

Заразяването с вирусни хепатити, включително и в острите им форми, може да се осъществи практически навсякъде – в ресторанта, в салона за красота, на плажа и пр.

Вирусните хепатити са заболявания, предизвикани от няколко вида вируси, засягащи клетките на черния дроб. Най-често хората се инфектират с вирусните хепатити А, В, С. Истината е, че пътищата и способите за заразяване с тези заболявания се различават.

Например, хепатит А е „болест на мръсните ръце“, предава се чрез храна и вода и е популярен в обществото като жълтеница /въпреки че е възможно и да не се прояви никакви пожълтяване на кожните повърхности/.

Заразяването е възможно, ако човек консумира недобре измити плодове или зеленчуци, при пиене на вода от замърсен с канализационни води сладководен водоем или при използване за пиене на вода от чешма в държава, където няма достатъчен контрол върху качеството на питейните води.

В ресторантите също е възможно заразяване поради консумация на ястия, приготвени от хранителни продукти, които не са преминали термична обработка като месо например. Опасни могат да бъдат млечнокиселите продукти, напитките с лед от несварена вода.

В магазините опасността се крие в готовите салати, в обществените тоалетни – по дръжките на вратите и крановете на чешмите. При това симптомите на болестта на мръсните ръце са сходни с теза на т.нар. чревен грип или на хранително отравяне – повишава се телесната температура, появяват се болезнени усещания в тялото, гадене, болки в корема.

Хепатит А, обикновено не изисква специфично лечение, заболелите сами оздравяват като си изграждат устойчив имунитет. Но с вирусните хепатити В и С е доста по-сложно.

При остър хепатит В в 90-95% от случаите настъпва самоизлекуване и само в 5% заболяването преминава в хронична форма.
А при острата форма на хепатит С прогресия в хронична форма се наблюдава при 70-80% от случаите.

Източник на инфекцията се явява човека, който нерядко и сам не подозира за това, че е болен. Поради това има риск от заразяване във фризьорските салони и тези за красота, където се използват многократно инструменти за оформяне на маникюра и в особено популярните напоследък тату салони.

Но там ни уверяват, че дезинфекция се провежда – пред нас почистват инструментите със спирт или ги поставят в стерилизатор.

Всеки от нас трябва да е наясно, че обработката със спирт или преваряване и дори обеззаразяване с ултравиолетови лъчи е недостатъчно. Всички инструменти трябва да бъдат стерилизирани в специални устройства – стерилизатори.

И обикновено те се намират не в кабинета, пред клиента само се разпечатва пакетът с безопасните инструменти.
Заразяване може да се осъществи от нестерилни или недостатъчно добре стерилизирани медицински инструменти – известни са случаи на избухване на подобни инфекции.

Полезно е да се знае, че учените смятат, че ако у вирусите някога се появи съзнание, то тези на хепатита могат да бъдат признати са „най-умните“, защото са много съобразителни.

Ако 10 мл кръв от болен от хепатит В бъде изсипана в басейн и се вземе 10 мл вода от този водоем и след това се инжектира в човекоподобна маймуна, тя ще се разболее.

Интересен е и фактът, че в нара са открити вещества, които предпазват от хепатит С.