Досадната домашна работа става част от живота на всеки от нас, колкото и да не ни се иска.

Бърсането на прах, редовното метене и миенето на мръсните мазни чинии със сигурност не е най-приятният начин да прекараме свободното си време, което и без това е достатъчно малко.

Пък и повечето хора, и да го крием и да не го крием, сме си мързели по природа. Много малко от нас биха говорили за къщната работа абсолютно неутрално и като нещо, което трябва да бъде просто свършено.

То е такова, но подобно мислене не е заложено в нормалния средностатистически човек. А възможно ли е да комбинираме полезното с приятното и да извлечем всъщност повече ползи от тези задължения, които ни тежат така и така достатъчно много?

Да, да, възможно е. Но как?

Предоставяме ви 5 начина, чрез които да разнообразите досадните домашни дейности и да ги превърнете в една що-годе приятна част от деня ви? Те така или иначе ще присъстват в него – нека поне да не са в най-отвратителния си вид.

  1. Пуснете си любимата песен

Хубавата музика може да бъде невероятен стимулант. Онази динамична песен, която така обичате, освен че непременно ще ви развесели и ще ви накара автоматично да се почувствате по-добре, ще ви стане и невероятен помощник в чистенето и гладенето.

Научно доказано е, че подходящата музика кара времето да минава по-бързо – докато пеете с ютията в ръка, дори няма да усетите как минава времето. Разбира се, ако гласните ви умения не са от най-добрите, спестете височините на съседите.

  1. Намерете си помощници

Поканете най-добрите си приятели на по кафе у вас и ги изненадайте с метлата на вратата. Чистенето с близките може да бъде много по-забавно, отколкото изгежда.

Освен, че ще отхвърлите много по-голям обем работа за по-кратко време, със сигурност домашните задължения ще предизвикат смях и огромно количество положителни емоции. А след като приключите, се насладете на обещаната чаша кафе в приятна, светла и свежа домашна атмосфера.

  1. Състезавайте се със себе си

Превърнете къщната работа в едно състезание със себе си. Всеки път, когато трябва да свършите нещо си засечете време. Поставете си за цел да изпълните следващата дейност за същото време или за по-малко. По този начин ще приключите по-бързо, отколкото очаквате, времето ще мине неусетно, а накрая ще усетите онова сладостно чувство на гордост и удовлетворение. Заслужава си, нали?

  1. Комбинирайте с физически упражнения

Страхотен и абсолютно иновативен и ефективен начин да се поддържате в добра форма! Ако често се оплаквате, че нямате време за фитнес упражнения, поздравления, току що намерихте!

Поставете си за цел – 10 клека след онази две изгладени ризи, още 10 след следващите две, 5 лицеви опори за една трета от измитата стая и т.н. – колкото повече, толкова повече.

Някои от мебелите също така, могат да ви свършат невероятна работа вместо фитнес уредите в залата – кофичките на ръба на леглото ще развият не просто трицепсите ви, но и усещането ви за баланс.

  1. Поглезете се

След всяка завършена дейност си обещайте награда. Направете нещо за себе си. 5 минути пред компютъра, малко гледане на телевизия, телефонен разговор, една глава от любимия ви роман или чаша чай.

Изберете си нещо мъничко, което ще ви направи щастливи и оставете то да ви мотивира да свършите със задълженията по-скоростно.

Да направим къщната работа по-приятна или поне не чак толкова неприятна, зависи само и единствено от нас. Ако сме настроени добре и гледаме положително на нещата, това ще се случи от само себе си.

Колкото по-рано излеем енергията си в подобни полезни дейности, толкова по-малък е шанса тя да се преобразува в негативна и натоварваща. Пък и кой би искал да живее в мръсотия?