Малко хора са наясно, че освен класическия номер с хвърлена бананова обелка пред някой забързан човек на улицата, съществуват още много странни и необикновени начини, по които можем да вкараме в употреба тази така пренебрегвана част от сладкия плод.

Оказва се, че хората от векове употребяват банановите обелки във всякакви домашни лекове, смеси, каши и т.н. Те имат страхотен ефект и в някои неизвестни, но изключително ефективни козметични процедури.

Добре е да не игнорираме полезните им свойства, а да се възползваме от тях, взимайки пример от други народи по света, за които би било странно да видят бананова обелка в кошчето за боклук. Ето някои предложения за ползотворното им използване:

1. Сгответе си ги

Да, банановите обелки могат да се ядат. Това е изключително разпространена храна в Индия. За разлика от самия банан, покриващата го част има леко горчив и пипкав вкус.

Тъй като е прекалено твърда и жилава, за да се яде необработена, съществуват различни рецепти за приготвянето й. Най-често се препоръчва печенето на фурна, макар че и варенето е добър вариант.

За почитателите на сладолед или различни видове каши, нарежете обелките в блендера и миксирайте. За по-сладък вкус, затоплете сместа впоследствие, а ако искате да я използвате в някой десерт – сложете в хладилника да се охлади.

Можете да поръсите с канела или други ваши любими подправки или да намажете с мед, което ще подсили полезните свойства на необикновеното ястие.

Банановите обелки съдържат голямо количество витамини, като преобладаващи са витамин В6 и В12. Освен това, са богати и на магнезий, което ги прави изключително подходящи за хора, страдащи от анемия.

Също така съдържат фибри и белтъчини – неща, задължителни за всеки човек, опитващ се да се храни здравословно, засилващи метаболизма и изграждащи мускулна маса.

2. Имат избелващ ефект

Банановите обелки са страхотен естествен заместител на вредната избелваща паста за зъби, увреждаща емайла.

Тяхната употреба със сигурност не би предизвикала подобен ефект, напротив – високото съдържание на магнезий и калий би оказало страхотно влияние върху зъбите ви.

Процедурата е изключително лесна – взимате банановите обелки и търкате зъбите нежно и внимателно с вътрешната им част за около 2 минути. Повтаряйте всеки ден, докато не забележите задоволяващ резултат.

3. Премахват брадавиците

Въпреки че не са най-бързия метод срещу този отвратително досаден проблем, те са уникално ефективни там. Всяка вечер потърквайте зоната леко или просто притиснете по-силно вътрешността на банановата обелка към брадавицата.

Правете това за поне 3-4 минути за оптимални резултати. До седмица-две проблемът ще е изчезнал. Извършвайте процедурата изключително внимателно обаче, за да не усложните положението.

4. В полза за растенията в дома

Ако сте любители на цветята и сте освежили стаите вкъщи с какви ли не красиви растения, банановите обелки могат да ви бъдат от огромна полза.

Единственото, което трябва да направите е да сложите няколко от тях в кофа вода и да ги оставите да престоят вътре няколко дена. След това използвайте сместа, за да полеете цветята.

Всички минерали, съдържащи се в обелките на сладкия плод ще са пропили във водата и ще са я наситили с полезните си свойства. По този начин тя ще подпомогне бързия растеж на растенията, ще ги подсили и ще ги направи по-здрави.