През зимата всеки от нас поне веднъж пипва хрема.

Всички знаем колко е неприятно, как ни пречи да дишаме, как се будим през нощта, а носът боли.

Но освен капките и спрейовете за нос, има няколко натурални метода, които помагат за по-бързото отпушване на носа.

1. Не се секнете силно

Една от най-големите грешки е да издухваме носа силно. Това може да доведе до още по-силно възпаление на деликатните мембрани в ноздрите.

Колкото по-рядко посягате към салфетките за нос, толкова по-добре, макар да звучи невероятно.

2. Пригответе си физиологичен разтвор

Физиологичният разтвор се прави лесно – само от сол и вода.

Не е нужно да го купувате от  аптеката, защото можете да си го приготвите и у дома като разтворите едра морска сол в преварена вода.

Слагайте си по 5-6 капки във всяка ноздра. Това помага за отпушването на носа и прочиства носния секрет, а заедно с него и бактериите, довели до възпалението.

3. Направете си инхалация с пара

Това най-лесно става като си вземете горещ душ, тъй като в банята вдишвате топлата пара.

Помага и употребата на овлажнител за въздух. Друг вариант е инхалацията с отвара от зелеви листа. 2-3 от тях се сваряват в 1 литър вода.

Наведете се над тенджерата с оттварата, покрийте главата си с хавлиена кърпа и вдишвайте парата в продължение на 8-10 минути.

4. Поставете в ноздрите мед

Поставете в запушената ноздра мед колкото грахово зърно. Усещането не е много приятно, тъй като ще почувствате леко гъделичкане и парене.

Това всъщност е мощният ефект на меда върху лигавицата. Той загрява и благодарение на изобилието на ензими и микроелементи помага за по-бързото отшумяване на възпалението.

5. Как да изчистим запушения нос за 2 минути

Методът е разработен от руските лекари. Става дума за просто дихателно упражнение, което ще ви помогне бързо да изчистите запушения нос и да се отървете от хремата само за минута или две.

Това дихателно упражнение работи за над 85% от хората. Уверете се, че следвате правилно инструкциите.

Стиснете с пръсти запушения нос и ходете бързо, като притискате носа и устата си затворена през цялото време. Най-вероятно ще бъдете в състояние да направите около 20-30 стъпки.

Докато вървите, трябва да задържате дъха си, колкото и силно желание имате да дишате.  После седнете с изправен гръбнак  и се съсредоточете върху дишането си.

След като освободите носа си, постарайте се да дишате в обичайния ритъм, а не с дълбоки вдишвания, като при това държите устата си затворена.

Поемете малка глътка въздух, а след това отпуснете всички мускули за издишване, особено в горната част на гърдите и другите дихателни мускули.

После вдишвайте по-малко и отново се отпуснете. С всяко вдишване, практикувайте тази техника на намалено или повърхностно дишане, същевременно останете спокойни.

Вашата цел е да поддържате глада си за въздух за около 2-3 минути с пълна релаксация на мускулите на тялото. Дишането може да бъде учестено или повърхностно през този период, но не се притеснявайте, това не е тревожно.

Техниката може да изглежда твърде проста или глупава, но тя наистина работи за отпушването на носа.

И нещо много важно – след като изчистите носа си, важно е да се диша само през носа, а не през устата.