Изпълнението на длъжността президент изобщо не е лесна задача – ненормиран работен ден, постоянни служебни пътувания, стрес. Какво тогава помага на президента на Руската федерация да остава в отлична форма, въпреки достойната си възраст от 62 г?

1. Източните бойни изкуства за сила на ума и тялото

От 11-годишен Владимир Путин тренира самбо и джудо. Руският президент има и черен колан по карате. Всяка неделя Путин тренира на тепиха.
Източните бойни изкуства тренират не само тялото, но и ума, защото при тях е много важно да се предвиждат действията на противника, да се запазва спокойствие и човек да бъде концентриран.

С джудото се развива издръжливост, сила и гъвкавост, подобрява се функцията на дихателната и сърдечно-съдовата система. За тренировка по джудо човек разходва около 700 килокалории.

2. Карането на ски като начин за активен отдих

Руският президент обича да кара ски, при това предпочита да посещава руските зимни курорти.

„Това е динамичен, техничен спорт и прекрасна възможност активно и същевременно ползотворно човек да си почине, да поддържа физическата си форма, да почувства прилив на енергия и е начин да за запазване на доброто настроение“ – казва Путин.

Ползите за здравето от практикуването на ски спортове, също трудно могат да бъдат надценени. Когато човек кара ски, той тренира всички свои основни мускулни групи, а в съчетание с аеробното натоварване – за около 1 час се разходват около 400 килокалории. И по този начин, чрез практикуване на ски спортове, човек може да поддържа теглото си стабилно.

Освен това при спускане по стръмните склонове на ски пистите се освобождава адреналин и ендорфини, което осигурява прилив на енергия и човек се чувства ободрен. А неотдавнашни изследвания показаха, че карането на ски повишава защитните сили на организма.

3. Плуване за здравето на гръбнака и за поддържане на общия тонус на организма

Владимир Путин не само е любител плувец, но е и притежател на ордена на Международната федерация по плуване FINA, който му беше връчен през 2014 г. за подкрепа на водния спорт в Русия.

За поддържане на форма преди началото на работния си ден и след неговия край руският президентът плува в басейн не по-малко от 1 километър.
Плуването е един от най-полезните видове спортове за целия организъм.

Той спомага за поддържането или за понижаването на теглото, оформя фигурата, тренират се всички органи и системи на организма. Водата също така осъществява нежен масаж на цялото тяло.

Плуването понижава стреса и спомага за укрепването на имунната система на организма, а също така служи и за неговото закаляване.

Неоценима е ролята на плуването за поддържането на доброто състояние на гръбначния стълб – този спорт способства за „стягането “ на гърба, за укрепването на мускулите гърба. Също така плуването действа и подмладяващо на гръбначния стълб, което предотвратява развитието, например на остеохондроза.

4. Постоянно развитие за поддържане на общия тонус на организма

Руският президент обича да усвоява винаги по нещо ново и постоянно се интересува от различни нови видове спортове. Така например през февруари 2011 г. той обещал да се научи да играе на хокей.

5. Здравословно хранене за здравословен живот

За вкусовите предпочитания на Владимир Путин е известно, че той предпочита обикновената здравословна храна, например по-често консумира риба, а не месо, обича зеленчуци, марули и … сладолед.

„Обичам зеленчуци – домати, краставици, марули. Сутрин – овесени каши, извара, мед. Ако има избор между месо и риба, предпочитам второто, а от месата обичам агнешкото.

Към сладкото, по принцип съм равнодушен, с изключение на сладоледа. Много отдавна привикнах към зеления чай. През деня се старая да ям плодове, да пия кефир, когато мога“ – отбелзва Путин в интервю за руско издание.

От спиртните напитки, ако има такава необходимост, Путин избира червеното вино.

И като заключение следва да се отбележи, че според генералния директор на Медицинския център към Управлението на делата на президента на Руската федерация Сергей Миронов „от гледна точка на медицината Путин е значително по-млад от своята реална възраст. Неговият спортен начин на живот, способства и за великолепната му работоспособност.“