Вероятно повечето от нас са чували истории за много успешно хора, които рано стават и отиват да покоряват света още, докато болшинството си налива чаша кафе.

А какво се случва през останалото време? Какво правят успешните хора преди да си легнат? Те настройват себе си за успех за следващия ден и внимателно се подготвят.

И така, кои са тези 5 навика на високоефективните хора преди сън:

1. Четете преди сън

Милиардерът от Майкрософт Бил Гейтс е запален читател. Всяка вечер преди си легне, той прекарва 1 час в четене на статии, свързани от политиката до текущите събития.

Доказано е, че четенето снижава стреса и подобрява паметта. През 2009 година изследвания на университета на Есекс, Великобритания, показали, че четенето макар и само по 6 минути на ден, може да понижи стреса с до 68 %.

Друго огромно предимство на четенето се състои в това, че то подобрява състоянието на мозъка. Всеки път, когато човек чете, това е своеобразна тренировка за неговия мозък. Изследвания на британски учени показват, че хората, които четат, с 32% по-малко страдат от психически разстройства.

2. Офлайн

Известната писателка Ариана Хъфингтън активно прокламира излизането от Интернет и по-рядко използване на интернет-източници на информация. Всяка вечер преди тя да легне да спи, тя премествала телефона си в друга стая, за да не отвлича вниманието ѝ по време на сън.

Науката вече доказа, че тя постъпва правилно.

Изследване на доктор Чарлз Цайслер, който изследва съня в университета „Харвард“, частиците светлина, изходящи от нашите телефони влияят на нашия мозък по такъв начин, че организмът няма възможност да си почива. Затова, ако желаете да си починете пълноценно, изключете телефона си и го занесете в друга стая.

3. Разхождайте се преди сън

Известният директор на компанията Buffer обича да се разхожда преди сън. Той използва своите разходки за това да „прочисти“ съзнанието си от мисли за работа и да превключи себе си в „режим на съня“.

За зает човек като Джоел /директорът на Buffer /вечерните разходки са отличен способ за справяне със стреса. И освен очевидните ползи за здравето, има и още няколко предимства.

Изследванията са доказали, че разходките повишават креативността. Когато вие се разхождате, мозъкът ви навлиза в друг режим, което открива нови творчески възможности.

Затова, ако не можете да намерите решение на някаква задача или на проблем, излезте малко да подишате чист въздух и новото творческо решение само ще изникне в съзнанието ви.

4. Медитирайте

Медиите от доста дълго време прокламират идеята за ползите за здравето от медитацията. Какво би било по-добро в края на работния ден за справяне със стреса от една добра медитация?

Медидативните практики винаги са били обвити от някаква мистика, въпреки че и науката вече доказа ползата от тях.

През 2014 година беше проведено изследване с анализ на медицинската история на 19 хиляди души и полученият резултат беше феноменален. Във всеки медитацията спомага за справянето със стреса, с тревогата, депресията и дори с болката.

5. Планирайте следващия ден

Директорът на AmericanExpress обича да повтаря защо е необходимо планирането на времето и показва това с личен пример. Вечер той планира 3 неща, които иска да направи следващия ден. По този начин, той веднага пристъпва към изпълнението на най-важните задачи.