При споменаването на това изследване на много хора ги побиват тръпки. В класацията на най-неприятните за пациента диагностични процедури колоноскопията – ендоскопско изследване на дебелото черво, категорично заема едно от първите места.

Особено чувствителните пациенти често се стремят да избегнат колоноскопията, въпреки настоятелните лекарски препоръки.

Коментар на специалисти относн

Показанията за извършване на колоноскопия са наличието на такива оплаквания като примеси на кръв в изпражненията, чести диарии или запек, дискомфорт, болки и други неприятни усещания в областта на корема.

Но, дори ако човек няма такива симптоми, след 45-50-годишна възраст е задължително да премине през колоноскопия. Особено, ако някой от неговите близки роднини е имал рак на дебелото черво. Тъй като много, включително и злокачествени заболявания на червата могат да протекат безсимптомно.

Колонскопията позволява да се диагностицират много сериозни заболявания на дебелото черво в ранните им стадии.

По време на провеждането на обследването специалиста има възможност не само да огледа състоянието на лигавицата на дебелото черво – за наличие на язви, ерозии, полипи, но и да проучи неговата съкратителна способност, тоест мускулния му тонус.

При необходимост по време на колонскопията се провежда биопсия – вземат се проби от тъканите за морфологично изследване.

Техническото изпълнение на колонскопията е сложна процедура. Безболезнено прекарване на ендоскоп по цялото дебело черво – а понякога и до сляпото, а при необходимост и с проникване в тънкото черво, може само опитен ендоскопист.

Но има и методика, която позволява да се това по друг начин – чрез ненасилствено ротационно движение на колоноскопа, когато приборът се придвижва по малък радиус, без да се образуват допълнителни линии.

Събраното черво, сякаш е нанизано на прибора /тоест на ендоскопа/ намалява необходимостта от това колоноскопа да бъде въвеждан по-дълбоко в дебелото черво. А това, от своя страна, понижава риска от възникване на болезнени усещания и травматизации.

Замяната пък на подавания в лумена на червото въздух с въглероден диоксид /този метод вече се прилага в някои клиники в България/, притежаващ свойството да се абсорбира и да се извежда от организма при дишане, практически свежда до нула и неприятните усещания след изследването.

Пациентите не следва да се опасяват от възможно инфектиране по време на колоноскопията.

В уважаващите себе си клиники и болници дезинфекцията на ендоскопското оборудване се провежда със съблюдаването на всички съвременни стандарти.

Водещо място заема обработката на ендоскопите с помощта на автоматични миещи и дезинфекциращи машини.

По желание колоноскопията може да се проведе под вътрешно обезболяване, така нареченият „медикаментозен сън“. При който пациентът запазва своята чувствителност, но не помни своите усещания.

Но такава една процедура ще струва много по-скъпо и в рамките на същия ден /тоест на провеждане на колоноскопията/ пациентът въведен в състояние на „медикаментозен сън“ едва ли ще може да отиде на работа или да шофира.

Правилната подготовката за колоноскопията не е по-малко важна от самата процедура. За това 2-3 дни преди изследването човек трябва да премина на диета с храни бедни фибри.

Тоест от хранителния режим се изключват плодове, зеленчуци, зеленчукови супи, овесени ядки и брашно. А в навечерието на изследването трябва да се откажете от вечерята си.

Колоноскопия - подготовка

Важно е също така правилно да се очистят червата с помощта на съвременните препарати със слабително действие. Колкото по-чисти са червата ви, толкова по-бързо, по-комфортно и най-важното, по-ефективно от диагностична гледна точка, ще премине изследването ви.